Foto: theregeneration, Flickr

Halverwege 2012 durfden wij het voorzichtig al te zeggen: 2012 is het jaar dat zonne-energie doorbreekt in Nederland. Aan het eind van dit jaar zijn we al een stuk zekerder. Afgelopen jaar waren er verschillende berichten die duidelijk maakten dat zonne-energie populairder was dan ooit tevoren. Wij zetten er 10 voor jou op op een rij.

Als je google mag geloven, was 2012 inderdaad het jaar van de zonne-energie. “Zonnepanelen” was veruit het meest gezochte groene woord op google, en werd nog vaker ingetypt dan “Badr Hari”. In 2010 wisten wij al te melden dat zonnestroom goedkoper was dan reguliere stroom, en dit jaar ontdekte ook het grote publiek dit opmerkelijke nieuws.

De eerste maanden van 2012 bleek de actie Zon Zoekt Dak een groot succes. De bulkinkoop-actie leverde 5000 potentiƫle kopers op. Later bleken dat minder te zijn, namelijk 2.000, maar Natuur & Milieu vond de actie zo succesvol dat er begin 2013 een nieuwe inkoopactie start. En Zon Zoekt Dak was zeker niet de enige inkoopactie afgelopen jaar.

Ook voor steeds meer scholen bood zonnestroom in 2012 uitkomst. We hoorden afgelopen jaar verschillende berichten over scholen in het hele land die zonnepanelen op de daken legden, zoals bijvoorbeeld in Arnhem.

Het nieuwe kabinet van afgelopen herfst kreeg in een aantal maanden tijd flink wat kritiek te verwerken, maar installateurs van zonnepanelen reageerden enthousiast. In de nieuwe kabinetsplannen staan namelijk verschillende maatregelen die zonne-energie moeten stimuleren.

Het kabinet stimuleert niet alleen met subsidies. De kans is groot dat ook huurders kunnen profiteren van zonne-energie, en daarmee pakt het kabinet een “rechtsongelijkheid” aan die steeds meer burgers ergerde.

Het TV-programma Tegenlicht berichtte in augustus over de energierevolutie die van onderaf aan het onstaan was. Wie de docu nog niet gezien heeft, moet toch even de tijd nemen: je moet de moeder van Marjan Minnesma zien die vol enthousiasme naar haar terugdraaiende energiemeter staat te kijken…

In 2012 werd ook bekend dat in Denemarken de markt voor zonnepanelen onstuimig groeit. Er staan nu 100x meer zonnepanelen dan in 2010. En dat voor een land wat al 40% van haar energiebehoefte met windmolens opwekt…

Een Duits dorpje dat miljoenen verdient met zonnepanelen en windmolens, sprak tot de verbeelding van velen. Er zijn niet zoveel artikelen op hetkanWel die zo vaak geretweet en geliked zijn als dit artikel.

Ook andere landen ontdekten het nut van zonne-energie. Japan zoekt naarstig naar alternatieven voor kernenergie, en zonne-energie zou daar een van kunnen zijn. En de Grieken hopen ook dat zonnepanelen hen uit de crisis kunnen helpen.

2012 was ook het jaar van allerlei berichten over wetenschappelijke innovaties op het terrein van zonne-energie. Wat dacht je van plantaardige zonnepanelen? Of zonnepanelen die 2x zo efficiĆ«nt worden met haartjes? Lees ook deze “6 manieren waarop zonne-energie je leven gaat veranderen“.

Dit was 2012, wat 2013 zal brengen is natuurlijk onbekend. Maar kenners voorspellen dat bodemprijzen voor zonnepanelen plus het gunstigere politieke klimaat voor schone energie een flinke groeispurt voor zonne-energie gaat geven in het komende jaar.