Toni Birrer, Flickr.com

Toni Birrer, Flickr.com

Troep opruimen is goed voor je. En dat geldt niet alleen voor fysieke troep, maar ook voor troep in je hoofd. Volgens onderzoeker Richard Petty, professor aan de Ohio State University, kun je letterlijk je negatieve gedachten weggooien en zo een beter humeur krijgen. Het lijkt vreemd, maar “het zijn soms juist de vreemde dingen die werken”, aldus Petty.


Experiment

Om tot zijn conclusie te komen, voerde Petty een experiment uit onder 83 mensen. Deze mensen werd gevraagd om te noteren wat ze vonden van hun lichaam. Vervolgens mochten ze kiezen: ze mochten hun briefje weggooien of bewaren. Daarna werd hen opnieuw gevraagd naar hoe ze over hun lichaam dachten. Daaruit bleek dat de mensen die hun briefjes gehouden hadden, daarna nóg negatiever dachten over zichzelf. De mensen die hun briefjes hadden weggegooid, bleken nog steeds hetzelfde te vinden.

Liever opschrijven dan onderdrukken

Het is niet voor het eerst dat blijkt dat je met je gedachten je lichaam kunt sturen en andersom. Eerder onderzoek liet al zien dat rechtop zitten je meer vertrouwen geeft en lachen ervoor zorgt dat je je gelukkiger voelt. Petty adviseert mensen daarom om dingen die hen dwars zitten op te schrijven, in plaats van ze te onderdrukken. Gooi het papiertje met je negatieve gedachten vervolgens weg, zodat ze later niet meer de kop op kunnen steken.

Bron: NBCNews

Lees ook:

Omdenken: leraar eist dat leerlingen afkijken
Zo slecht is het niet gesteld met Nederlandse media: 5 lichtpuntjes
In 5 simpele stappen ben je eco in 2013