Foto: rick, flickr

Supermarkten leggen groenten en producten als melk vaak in open koelkasten. Ze betalen hiervoor een forse energierekening. Een Engelse supermarkt, Co-op, heeft daarom deuren op de koelkasten geplaatst in 100 supermarkten. Dit levert maar liefst 61 miljoen euro op.

Andere supermarkten zijn bang dat de verkoop van gekoelde producten daalt als ze hetzelfde doen, maar Co-op heeft hiervoor een oplossing gevonden. Ze plaatsten LED-lichten rond de deuren wat de producten volgens consumenten ‘tot leven bracht’. De verkoop van producten daalde in geen enkele supermarkt.

Klanten reageren positief op de verandering en het personeel is ook blij: ze kunnen eindelijk weer t-shirts aan op het werk in plaats van fleece truien.

Supermarkten in Groot-Brittannië verbruiken 5% van alle elektriciteit. Er liggen dus serieuze besparingskansen voor de supermarkten. Als alle supermarkten het voorbeeld volgen, dan zou de bespaarde electriciteit twee keer zo hoog zijn als de productie van de kolencentrale in Yorkshire, de tweede in Europa.

Bron: The Guardian.

Lees ook:

In 5 simpele stappen ben je eco in 2013

Zelf geld verdienen door energie te besparen