Rennett Stowe, Flickr.com

Rennett Stowe, Flickr.com

Het besef dat regelmatig bewegen belangrijk is, komt vooral na december, nadat we volop gesmuld hebben van hapjes en feestmaaltijden. Dat besef omzetten in daadwerkelijke actie blijft lastig, maar met deze vijf tips lukt het gegarandeerd wél!

 


De eerste weken van het nieuwe jaar valt het misschien wel mee. Dan ben je nog gemotiveerd om een paar kilo kwijt te raken en is dat voldoende om ook daadwerkelijk in beweging te komen. Maar hoe zit het met die weken en maanden erna? Leer jezelf nu vast deze goede gewoontes aan en je zult merken dat in beweging komen lang niet zo lastig is als je denkt.

 

 

1. Maak het leuk
Voor sporten of bewegen hoef je niet naar de sportschool te gaan. Het hoeft ook niet vervelend te zijn. Als je meer leuke dingen doet, dan kun je dat sportschoolabonnement misschien wel volledig laten schieten. Manieren om meer in beweging te komen zónder te sporten:

  •     Ga de natuur in, ga op ontdekkingstocht, klim, ren, wandel.
  •     Leer een nieuwe sport. Dat is zo leuk, dat je vaak niet eens door hebt dat je aan het sporten bent
  •     Speel games. Maar dan wel de goede games; met de Wii moet je bijvoorbeeld zelf ook in beweging komen

Op deze manier maak je bewegen leuk en heb je niet eens door dat je aan het bewegen bent.

2. Houd het kort

Ook kort bewegen maakt het makkelijker. Sportlessen gaan vaak per uur, maar als je geen uur vrij hebt, schiet het er vaak bij in. Met intervaltraining kun je in korte tijd dezelfde resultaten bereiken. Veel intervaltrainingen duren slechts 10 tot 20 minuten en zijn dus in elk schema in te plannen. Ze zijn voorbij voor je het doorhebt.

3. Doe het samen

Als je met iemand sport, dan is er altijd iemand die je ergens op aan kan spreken. Daarom is het makkelijker om samen te sporten. Lukt het je niet om een sportbuddy te vinden? Overleg dan alle vooruitgang die je boekt. Ook dat motiveert om gewoon door te gaan. Je zult merken dat je dan minder snel een sessie overslaat.

4. Meet je vooruitgang

Als je beweegt, wil je natuurlijk wel dat het je iets brengt. Misschien wil je een paar kilo kwijt, of zou je graag meer uithoudingsvermogen hebben. Door je vooruitgang bij te houden, motiveer je jezelf. Noteer je doelen en schrijf regelmatig op hoe ver je met die doelen bent.

5. Verander je mindset

Dit is het moeilijkst, maar ook direct het belangrijkst: verander je mindset. Beweging is geen tijdelijke oplossing om gewicht te verliezen, het maakt deel uit van een gezonde levensstijl. Die gezonde levensstijl is nodig om je op een gezonde manier oud te laten worden. Zie beweging dus niet langer als een noodzakelijk kwaad, maar als belangrijk én leuk onderdeel van je dag.

Bron: MizFitOnline

Lees ook:

Gezond eten: de 10 beste keuzes
Waarom een dieet volgen ’s morgens het makkelijkst is
Energiedrankjes? Die maken je dik!

ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.