Foto: Woodleywonderworks, Flickr

Hoe kun je gezond oud worden én afvallen? Volgens Kris Verburgh, arts en schrijver van het populaire boek De Voedselzandloper, zijn diëten onzin, en soms zelfs schadelijk voor de gezondheid. Een aantal simpele principes zijn goed voor je gezondheid en je lijn. Vijf tips van Verburgh.

1. Eet minder.

Eet 25 procent minder dan u nodig hebt, en u zult langer leven. Kris Verburgh raadt het niemand aan, maar de onderzoeken zijn duidelijk. Een voorbeeld: een vrouw heeft dagelijks 2000 kilocalorieën nodig. Als zij zodanig eet dat zij 1500 kilocalorieën binnenkrijgt, belandt haar lichaam in een spaarstand. Daardoor veroudert het lichaam minder snel en kan zij tot vijftien jaar aan het leven toevoegen.

2. Ga niet op dieet.

Snel gewichtsverlies is slecht voor het lichaam. Het metabolisme kan erdoor worden beschadigd, meent Verburgh, waardoor het leven wordt verkort, zoals is gebleken bij proefdieren. Bovendien komen bij snel gewichtsverlies toxische stoffen vanuit de slinkende vetmassa in de bloedbaan terecht. In het lichaamsvet doen die stoffen weinig kwaad, maar in de bloedbaan wel.

3. En al helemaal niet het proteïnedieet.

Proteïnen (eiwitten) klonteren samen in ons lichaam. Het opstapelen van die proteïnen in en rond onze cellen, zorgt ervoor dat deze cellen verstopt raken, minder goed functioneren en zelfs afsterven. Als dat bijvoorbeeld gebeurt in onze hersenen, gaat ons geheugen achteruit. Een proteïnedieet, zoals van Robert Atkins of ‘Dr Frank’ Ryan, versnelt dat proces.

4. Pas op met suiker.

Suiker plakt aan alles in ons lichaam. Aan de colageenvezels in de huid, waardoor je sneller rimpels krijgt. Aan cholesteroldeeltjes, die weer makkelijk aan wanden van bloedvaten kleven, waardoor slagaderverkalking kan optreden, wat kan leiden tot een hartaanval. Ook een hoge bloeddruk en staar zijn het gevolg van suiker, die volgens Verburgh werkt ‘als een moleculaire plakstift’.

5. Haal nooit advies uit populaire media.

Journalisten interpreteren wetenschappelijke studies vaak verkeerd of trekken te snelle conclusies. Kijk het liefst naar meta-analyses (die een veelheid van studies bekijken), of naar vakbladen met een ‘hoge impactfactor’, zoals Nature, Science en The Lancet, waarin studies vaak beter zijn uitgevoerd, met meer proefpersonen, door meer ervaren onderzoekers.

Lees Ook

9 manieren om gezonder te leven zonder sportschool

Hond kan kanker ruiken voordat dokter iets ziet

“Artsen weten te weinig over gezonde voeding”