Foto: Martin Pettitt, Flickr

Het is mogelijk om in 2020 16% van de totale energievraag in Nederland duurzaam op te wekken, zoals vastgelegd in het regeerakkoord. Dit meldt Eneco vandaag, op basis van een onderzoeksrapport opgesteld in samenwerking met onderzoeksbureau Ecofys. Forse groei is nodig én mogelijk voor een hele reeks bronnen van hernieuwbare energie, vooral van wind, maar ook zonne-energie en aardwarmte.

(Advertentie)
Krijg snel de beste deal: vraag gratis en simpel offertes aan voor zonnepanelen, energiebesparing of een nieuwe CV-ketel.

Om van de huidige 4-5% duurzame energie naar 16% in 2020 te komen, is een fikse inspanning nodig van bedrijven in de energiesector. Er zullen meer ‘groene’ projecten gerealiseerd moeten worden dan ooit in ons land het geval was, voor alle opwektechnieken. Het onderzoeksrapport bekijkt welke doelen haalbaar zijn.

Stappen die volgens het rapport nodig zijn:

* forse energiebesparingen
* bijstook biomassa in kolenstook vergroten naar 30%
* verdrievoudiging van capaciteit windenergie op land, naar 6000 MW
* voor windenergie op zee moeten alle reeds vergunde wind-op-zee projecten gefinancierd en aangelegd worden, en is bovendien extra capaciteit nodig.
* flinke groei van geothermie, zonne-energie uit zonnepanelen, zonne-energie uit zonnewarmte.

Eneco / Ecofys verwacht dat zonne-energie het opgestelde vermogen aan zonnepanelen in 7 jaar tijd 40 keer zo groot kan worden: van 100 megawattpiek nu naar 4000 megawattpiek in 2020.

Verder moet er volgens het onderzoeksrapport duidelijkheid komen over stimulerende maatregelen, zoals de SDE+ subsidieregel.

Bron: Eneco