Veel stroom die in Nederland als ‘groene stroom’ wordt verkocht is eigenlijk helemaal niet groen. Het is in feite ‘Sjoemelstroom’, want de energiemarkt wordt helemaal niet duurzamer gemaakt.

Bedrijven als Oxxio en Nederlandse Energie Maatschappij, beweren bijvoorbeeld dat ze 100% groene stroom leveren, maar in de praktijk dragen deze bedrijven niet bij aan de vergroting van de hoeveelheid groene stroom die geproduceerd wordt. Ze kopen stroom in via de handelsmarkt en ‘vergroenen’ de stroom met certificaten van waterkrachtcentrales uit Noorwegen, waarvoor ze een paar honderdste eurocent per kWh betalen. Ook bedrijven als Dong Energy, Electrabel en Eneco voegen steeds meer waterkracht toe in hun mix van electriciteitsbronnen.

Daarom heeft de HIER klimaatcampagne, een initiatief van ruim dertig maatschappelijke organisaties die heel Nederland wil betrekken bij de oplossing van het klimaatprobleem, een applicatie ontwikkeld om te kunnen nagaan waar stroom eigenlijk geproduceerd is.

Heb jij sjoemelstroom of groene stroom? Test het hier.

Lees ook:

Zijn we nou wel of niet goed bezig met groene stroom?

De 7 groenste energieleveranciers