Foto: polentafria, Flickr

Kinderen hebben een grotere kans op ernstige astma als ze 3 keer per week of meer fastfood eten. Ook de kans op het krijgen van eczeem neemt toe. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek, gehouden in verschillende landen, waaronder Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De onderzoekers spreken van een opmerkelijk sterke link tussen fastfood en allergie.

De kans op ernstig eczeem nam bij tieners die 3x per week fastfood aten toe met 40%. Bij jongere kinderen was het effect iets minder groot: 27% grotere kans. Het goede nieuws is dat regelmatig fruit eten kinderen lijkt te beschermen: bij kinderen die 3x per week fruit aten nam de kans op genoemde allergieën met 11 tot 14% af.

De onderzoekers verklaren de link uit de kwaliteit van het eten: fastfood bevat veel verzadigde vetten, transvetten, zout, suiker en conserveermiddelen. Fruit daarentegen bevat gezonde antioxidanten.

Overigens houden de onderzoekers nog een flinke slag om de arm: het is niet zeker of er ook een hard, oorzakelijk verband is tussen fastfood en allergie. Het zou kunnen dat er andere onderliggende factoren zijn die de geconstateerde link verklaren. Hiervoor is meer onderzoek nodig, maar de onderzoekers zijn er wel van overtuigd dat ze iets op het spoor zijn.

Bron: The Guardian, Thorax

Lees ook

6 keer griezelen met junkfood

Zo eet je gezond tijdens wintersport en schaatsplezier

Zo leer je kinderen te houden van gezond eten