Foto: wikimedia commons

De stimulering van duurzame energie krijgt brede steun in de Tweede Kamer. Dit bleek gisteren uit het kamerdebat over de begroting van Economische Zaken. Hoewel er verschillende onderwerpen op de agenda stonden, kreeg vooral het thema duurzame energie de aandacht. Verschillende partijen onderstreepten het belang van de ambitieuze doelstelling van 16% duurzame energie in 2020. Henk de Leegte van de VVD leek echter terug te krabbelen, en werd door Stientje van Veldhoven (D66) beschuldigd van “achteruit onderhandelen” 

Lees ook
Duitse energie-revolutie in handen van burgers
Windmolens vlak voor de kust niet langer taboe
4 manieren waarop je geld kunt verdienen met wind

De “internationale concurrentiepositie van Nederland mag niet in gevaar worden gebracht,” aldus de Leegte.  De 16% doelstelling is wat hem betreft afhankelijk van een evaluatiemoment, waarbij gekeken wordt naar de concurrentiepositie van Nederland. “Wij zijn geen partij die rücksichtslos doorgaat met geld uitgeven.”

PvdA-er Jan Vos onderstreepte dat de PvdA wel voluit achter de 16% doelstelling stond.

Een ander belangrijk onderwerp was de discussie over windenergie. Deze gaat een grote rol spelen in het halen van de doelstelling. De vraag is vooral: hoe gaat Nederland windenergie stimuleren. PvdA-er Jan Vos was voor windparken vlak voor de kust, omdat het goedkoper is dan windmolens verder in zee. D66, Groen Links willen meer tempo bij het bouwen van windmolens, en SP is voorstander van meer geld investeren in windenergie.

Bron: Tweedekamer