Foto: david.nikonvscanon, Flickr

’s Werelds meest gebruikte insecticide, Imidaclopride, is voor de eerste keer officieel benoemd als een “onaanvaardbaar” gevaar voor bijen. Dit meldt de Guardian vandaag. De Europese Voedselveiligheid Autoriteit, EFSA, maakte vandaag een risico analyse openbaar, waarin alleen het gebruik van het middel acceptabel wordt geacht voor planten waar bijen geen gebruik van maken. Dit is goed nieuws voor wetenschappers en milieu-activisten die de massale bijensterfte van afgelopen jaren wijten aan imidaclopride, en andere “neonicotinoïde” bestrijdingsmiddelen.

Lees ook
Sterk bewijs: bijen sterven door landbouwgif
Bioloog vindt oorzaak massale bijensterfte
Warme banden industrie en wetenschap bedreigen voortbestaan bij

Volgens de Britse Andrew Pendleton, van de milieuorganisatie Friends of the Earth, is deze conclusie “een belangrijk keerpunt in de strijd om onze bijen te redden. EFSA heeft de doodsklok geluid voor deze chemische stof die het meest in verband is gebracht met bijensterfte. Het roept ook serieuze twijfel op over de veiligheid van de hele familie van neonicotinoïde insecticides.”

Bayer, producent van imidaclopride, is het niet eens met de conclusie, en waarschuwt voor “over-interpretatie van het voorzorgsprincipe.”

Video waarin EFSA uitleg geeft over bijensterfte:

Bron: The Guardian