Henk Kamp is al bezig aan zijn vierde ministerschap. Al sinds 2002 leidt hij ons land als kabinetslid. En in al de jaren heeft hij zich nooit onomwonden uitgesproken voor meer duurzaamheid, zelfs niet toen het kabinet Rutte I dit thema nagenoeg negeerde. Ook hoorde je Kamp niet tegensputteren, toen Rutte in 2010 zei dat windmolens niet draaien op wind, maar op subsidie. Ik moest mijn ogen vandaag dan ook even uitwrijven toen ik het interview met Henk Kamp in NRC Handelsblad las. Henk Kamp wil windmolens! Zo snel mogelijk! Enkele opvallende citaten uit het interview en een welgemeend advies aan de minister, waar rechts Nederland zijn vingers bij af kan likken.

“Blokkades tegen windmolens? Daar is de nood te hoog voor.”

“De gevolgen van de uitstoot van CO2 voor ons klimaat en ook de grote afhankelijkheid van fossiele brandstoffen hebben bij de coalitie tot een nieuwe inschatting geleid. Het is noodzakelijk om tot een andere energiemix te komen.”

“Molens bij de kust zijn goedkoper en dat maakt het een hele reële optie. We moeten zien wat verantwoord is. Nu zijn de opvattingen verdeeld. Sommige vinden ze mooi, anderen vinden ze lelijk. Dat is een subjectief oordeel.”

“Uiteindelijk willen we allemaal ons huis verwarmen en in een auto kunnen blijven rijden. En als VVD’er mag ik er toch wel voor zorgen de kosten van die molens zo laag mogelijk te houden.”

Wie het niet kan geloven: dit zijn écht allemaal uitspraken van onze huidige minister van Economische Zaken, Henk Kamp.

En weet je wat het goede nieuws is voor Henk? Er is een prima manier om mensen enthousiast te maken voor windmolens, en de staatskosten ook nog laag te houden: zorg simpelweg dat burgers meeprofiteren van de baten van de windmolens en ze willen direct mee investeren. Crowdfunding maakt wereldwijd een energierevolutie mogelijk. Ook in Nederland: de windcentrale haalde in een aantal maanden tijd 7 miljoen euro op voor de koop van twee windmolens, aan de kust bij Delfzijl. Het was het grootste crowdfunding project voor duurzame energie ooit. In ons eigen Holland.

Burgerkapitalisme, om je vingers bij af te likken, toch Henk?

Lees ook:

Crowdfunding maakt wereldwijd energierevolutie mogelijk

Duitse energierevolutie is in handen van burgers

Burgerkapitalisme maakt windmolens populair