Foto: Mera Gao

Nu zelfs één van de grootste tegenstanders van windenergie om is, kunnen we flink veel nieuwe windmolens verwachten in de komende jaren. Maar hoe moet deze wisselvallige leveranciers van elektriciteit in het huidige elektriciteitsnet worden ingepast? Er wordt veel verwacht van een gigantisch Europees “smartgrid” dat stroom over heel Europa kan verdelen, zodat vraag en aanbod altijd matchen. In India denken ze juist andersom. Daar verwachten ze juist veel van “minigrids”, die verrassend goedkoop en effectief zijn.

In India zijn hele gebieden waar mensen niet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. En ook als dat wel het geval is, valt de stroom nog regelmatig uit. Daarom ontwikkelen verschillende bedrijven “minigrids”. Dit zijn kleine, lokale elektriciteitsnetwerken, vaak niet groter dan enkele vierkante kilometers. Een combinatie van biogasinstallaties en zonnepanelen zorgen dat ook de meest afgelegen dorpen 24 uur per dag schone energie tot hun beschikking hebben.

De minigrids leveren de energie ook een stuk goedkoper. Indiase huishoudens maken nu vaak gebruik van dure, gevaarlijke en ongezonde kerosinelampen en branders.

Experts verwachten dat het zo’n 5 miljard dollar kost om alle Indiase dorpjes op minigrids aan te sluiten. Dat is minder dan de Indiase overheid nu betaalt aan kerosinesubsidies. “Toegang tot energie voor allen is niet iets wat we niet kunnen betalen,” aldus een van deze experts.

Update

Deze video geeft een mooi beeld van deze Indiase minigrids:

Bron: Forum for the Future

Lees ook

Crowdfunding maakt wereldwijd energierevolutie mogelijk

Windmolens voor de kust niet langer politiek taboe

Luchtbatterij lost grootste probleem groene stroom op