Buitenverlichting op zonne-energie. Flickr.com (jscheib)

Wanneer je denkt aan geld besparen op de energierekening, denk je al gauw aan het isoleren van je huis. Maar met de opkomst van de Wifi en andere technische snufjes, hoeft renoveren niet de enige optie te zijn om minder energie te gebruiken.

De grootste kostenpost van een huis huis is het opwarmen en afkoelen. De huidige thermostaat waarop je een week-plan instelt zorgt er al voor dat je het onnodig verwarmen van je huis tot een minimum beperkt. Maar, nu zijn er thermostaten te koop die je via een smartphone kan bedienen. Voordat je thuiskomt, kun je van een afstandje de verwarming al wat oppiepen. Ook zijn er thermostaten die je huis kunnen indelen in zones. Zo zorg je ervoor dat kamers die je niet of weinig gebruikt niet onnodig opgewarmd worden. Samen kun je er zo’n 135 euro per jaar mee besparen.

Voor de verlichting van je tuin of voordeur kun je denken aan buitenverlichting op zonne-energie.

En om ander onnodige energieverbruik te voorkomen, kun je er bij de aanschaf van nieuwe apparaten opletten of ze zichzelf automatisch uitschakelen na bepaalde tijd. Of kies voor lichten met bewegingssensoren. Op die manier betaal je niet voor apparaten of lichten die per ongeluk aan blijven staan als jij weg bent.

Bron: Cleantechnica.com

Lees ook

Dingen die je kunt doen om je energienota laag te houden

De beste aanbieders van groene stroom