Bron: Foshydog (Flickr.com)

De griepepidemie die leek af te nemen, begint volgens het Nederlands Instituut voor de Volksgezondheid (Nivel) weer heviger te worden. Er zijn nu weer veel meer mensen met griep dan vorige week. We zijn dus nog niet uit de gevarenzone. Maar dankzij deze voedingsmiddelen kun je heel veel doen om zelf de griep te bestrijden.

Kippensoep
Er is een reden waarom kippensoep altijd wordt gezien als hét middel bij ziekte. Het is niet helemaal duidelijk wel gedeelte het beste voor je is, maar onderzoekers geloven dat de combinatie van alle gezonde groente en de kip de symptomen van griep verzacht en ook de ontsteking vermindert die deze symptomen veroorzaakt.

Knoflook en ui
Kippensoep besteld bij je verzorger? Zorg dan dat er veel knoflook en uien worden toegevoegd. Knoflook en uien zijn namelijk een goed team samen. Ze verhogen de weerstand. Daarnaast helpt knoflook om verstopte sinussen weer te openen.

Citrusvruchten
Vitamine C, het meest gevonden in citrusvruchten, is een antioxidant die de symptomen van verkoudheid kunnen verminderen met 23%. Maar let op: sommige mensen krijgen last van hun spijsvertering wanneer ze teveel vitamine C binnenkrijgen. Mocht je merken dat dat gebeurt, verminder dan je vitamine C-inname.

Gember
Gember bevat chemicaliën die bepaalde virussen én hoesten helpt onderdrukken. Daarnaast helpt het ook koorts te verminderen en is het een licht kalmerend middel. Het toevoegen van een paar eetlepels geraspte gemberwortel aan de thee doet al wonderen.

Honing
Honing is een wondermiddel, het kan worden gebruikt bij brandwonden, snij- en schaafwonden, maar het blijkt ook goed te helpen tegen griep. Het vermindert de keelpijn en bestrijd infecties dankzij de aanwezige antioxidanten. Kijk goed welke honing je in huis haalt: de klaverhoning die in de supermarkt wordt verkocht heeft het minste antioxidanten, boekweit-honing het meeste.

Yoghurt
Yoghurt bevat een bacterie, Lactobacillus reuteri, dat de virussen blokkeert die je lichaam proberen binnen te dringen. Gebruik biologische yoghurt in de strijd tegen griep, want niet alle merken bevat de genoemde bacterie.

Kreeft en kabeljauw
Seleniumrijk voedsel stimuleert het immuunsysteem en voldoende selenium in het lichaam, stimuleert de productie van cytokine. Deze helpen bij het verwijderen van het griepvirus. Voorbeelden van seleniumrijk voedsel: kreeft, oesters, krabben, mosselen, tonijn en kabeljauw.

Rode wijn
De reservatrol en polyfenolen in rode wijn werken op dezelfde manier als de goede bacteriën in yoghurt. Drink je geen rode wijn? Eet dan wat druivenbladeren. Of eet een handjevol pinda’s: de rode binnenkant van pinda-schillen bevat namelijk ook veel reservatrol.

Champignons
Paddenstoelen verhogen de productie van cytokines en deze helpen infecties te bestrijden. Ook ondersteunen ze het immuunsysteem. Meest voorkomende en griepbestrijdende paddo’s zijn volgens de Chinese geneeskunde shiitake, maitake en de reishi paddenstoel.

Zwarte peper
Zwarte peperkorrels bevatten veel piperine, dat bekend staat om zijn anti-koorts en pijnstillende eigenschappen. Meng zwarte peper met gemalen gember en azijn voor een extra goede werking.

Bron: Rodale

Lees ook
Groene garde: toegankelijke kookgids voor duurzaam eten
Meer vogels sterven door katten dan door windmolens
Goedkoop zelf zonnestroom opwekken? Speciale inkoopactie biedt bulkkorting