Foto: Michel Porro / Ode

Wie wil er nu niet gezond ouder worden? De Vlaamse arts en auteur Kris Verburgh beschrijft in zijn boek De Voedselzandloper hoe u dat het beste kunt doen. Wat u in ieder geval niet moet doen is op dieet gaan, volgens Verburgh. ‘Ik geloof niet in diëten’, zegt hij in een interview in Ode. ‘Alle gezondheidsvoordelen tellen pas als je een dieet je hele leven kunt volhouden en dat lukt bij veruit de meeste diëten niet.’ Mínder eten is ook geen oplossing. ‘Als je gezond eet, ga je vanzelf afvallen.’

Opinieblad Ode organiseert in samenwerking met Kris Verburgh een online cursus. In drie avonden gaat hij dieper in op de relatie tussen voeding en gezondheid en besteedt hij aandacht aan de betekenis van voedingssupplementen, lichaamsbeweging en mentale weerbaarheid tijdens de veroudering. Lezers van hetkanWel krijgen 20% korting met de speciale actiecode.

Met zijn boek schetst Verburgh hoe we het verouderingsproces kunnen tegengaan. Hij verwijst naar studies die aantonen dat ziekten als hart en vaatziekten, diabetes, botontkalking en dementie nauw samenhangen met ons voedingspatroon. En hij wijst op minstens zoveel studies die volgens hem bewijzen dat een gezonde keuze de kans op deze ziekten – en een hele reeks andere ziekten – aanmerkelijk vermindert. Bijkomend voordeel: gewichtsverlies.
In zijn zandloper staat bovenin wat je beter zou kunnen minderen of achterwege laten; onderin waardoor je het zou kunnen vervangen. De zandloper is daarmee een alternatief voor de ‘voedingsdriehoek’ waarmee Verburgh en zijn landgenoten zijn grootgebracht; in Nederland giet het Voedingscentrum het advies in de vorm van de Schijf van Vijf. Het oordeel van Verburgh over de waarde van die adviezen liegt er niet om: hij noemt ze ‘totaal verouderd’. Zo wordt geen onderscheid gemaakt tussen rood en wit vlees, of tussen verzadigde en onverzadigde vetten.

Dieetgoeroes maken eveneens een tragische vergissing, meent Verburgh: ze denken in caloriegroepen, terwijl het juist gaat om de vorm waarin proteïnen (eiwitten), koolhydraten (suikers) en vetten worden aangeleverd. Eiwitten zijn gezond in de vorm van gevogelte en tofoe en ongezond in de vorm van melk en rood vlees. Suikers: gezond als fruit en zetmeelrijke groente als kikkererwten en havermoutpap, maar ongezond als aardappelen of frisdrank. Vetten: gezond als omega-3-rijke vette vis en noten, ongezond als koekjes en snoep. Wie bepaalde caloriegroepen uitsluit – zoals het Atkinsdieet bijvoorbeeld suikers afraadt – loopt kans op aandoeningen die worden veroorzaakt door het tekort daaraan. Je kunt dan wel gewicht verliezen, maar gezond is anders, concludeert Verburgh. ‘De meeste diëten en voedingsadviezen vallen gewoonweg door de mand.’

Opinieblad Ode organiseert in samenwerking met Kris Verburgh een online cursus. In drie avonden gaat hij dieper in op de relatie tussen voeding en gezondheid en besteedt hij aandacht aan de betekenis van voedingssupplementen, lichaamsbeweging en mentale weerbaarheid tijdens de veroudering. Een unieke kans om je inzicht te verdiepen, praktische tips te ontvangen en rechtstreeks contact te hebben met Verburgh. hetkanWel-lezers ontvangen 20% korting door bij de betaling de code KRISHKW20 te gebruiken. Meld je hier aan!

Praktische info:

Datum: 18 en 25 april & 2 mei
Tijd: 20.00 – 21.30 uur
Kosten: 135 euro.
Locatie: je computer, de cursus wordt online gegeven

Meer informatie en aanmelden: www.ode.nl/krisverburgh
Lees het hele interview met Kris Verburg op Ode.nl
Kortingscode hetkanwellers (gebruiken bij inschrijving): KRISHKW20