hsuyo, Flickr.com

hsuyo, Flickr.com

Nu elektrische auto’s een groot succes blijven te zijn, wordt ook hard gewerkt aan een milieuvriendelijker openbaar vervoer. In het Verenigd Koninkrijk werkt men op het moment aan een intercity die bijna 1000 kilometer op een accu kan rijden. Hierdoor stoot de trein minder vervuilende stoffen uit en maakt het niet langer uit dat de prijzen van fossiele brandstoffen in rap tempo toenemen.

Kosten

Specialisten hebben al een aantal digitale modellen gemaakt om te laten zien hoe de trein kan reizen op kortere trajecten. Hieruit bleek dat het gebruik van een accu een haalbare optie is, die met name ingezet kan worden op trajecten waarbij volledig elektrisch rijden nog niet mogelijk is. Het enige nadeel van de accu is de prijs: een accu voor een trein kost ongeveer een half miljoen pond. Dit brengt de kosten voor de accu-trein op 240.000 pond per jaar, terwijl de kosten voor een trein op diesel op ‘slechts’ 160.000 pond per jaar zitten. De dieselprijs moet dus nog stevig stijgen, wil deze optie ook voordeliger zijn.

Elektrische ferry

Ondertussen werkt men in Noorwegen hard aan de eerste elektrische ferry, die 120 auto’s en 360 passagiers moet kunnen vervoeren. De ferry hoeft maar 10 minuten aan de lader te liggen, om de overtocht tussen Lavik en Oppedal te kunnen maken. De 800 kW accu vervangt de 2.000 pk dieselmotor, die jaarlijks bijna een miljoen liter diesel verbruikt. Deze speciale ZeroCat zou de CO2-uitstoot met maar liefst 3000 ton moeten verminderen en wordt naar verwachting in 2015 voor het eerst ingezet.

Bron: Wired.com, Guardian

Lees ook:

Wek goedkoop je eigen zonne-energie op met speciale inkoopactie

Maakt de waterstofauto elektrisch rijden toch overbodig?

Zoveel is een gemiddeld gezin kwijt voor zonnepanelen