Foto: Brad Flickinger, Flickr

In de Verenigde Staten wordt al een paar jaar geëxperimenteerd met laptops en tablets in het onderwijs.Op meer dan 275.000 scholen wordt een deel van het onderwijs online gegeven. Voorstanders van apparaten en internet in de klas roemen de voordelen: actueel materiaal, toegang tot oneindig veel bronnen, interactief, mogelijkheden tot differentiatie enz. Schooldirecties en -besturen zijn ook dol op online onderwijs omdat apparaten goedkoper zijn dan leraren, schrijft onderwijsjournalist Peg Tyre in Take Part. Maar maakt technologie in de klas alle hoge verwachtingen waar, vraagt Tyre zich af?

Soms wel, ontdekt ze. Als online leren begeleid wordt door deskundige docenten kan het een groot succes zijn. Een andere voorwaarde voor succes is geld. Sommige scholen beginnen enthousiast online leertrajecten met lokale softwarebedrijven. Zodra de samenwerkingsovereenkomsten eindigen, eindigt meestal ook het succes van het online leren.

Ipads in het onderwijs zijn een verhaal apart. Het gebruik van iPads en bijbehorend lesmateriaal kost schoolbesturen 500 procent meer dan het gebruik van gewone lesboeken. De leeropbrengst van iPad-onderwijs is niet 5 keer zo groot. Daarom waarschuwt Tyre voor te veel enthousiasme over apparaten in de klas.

Bron: 360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.

Meer van 360

 

Mag je mensen doden als het oorlog is?

Nederlandse cultuursector wordt gesloopt

Zelfs voor migranten is geen droog brood meer te verdienen in Griekenland