Lance kijkt nog even de kat uit de boom
(Bron: M. Postma-Sienot)

Als je in een oud, stoffig pand in Amsterdam woont, drie katten én een logeerkat hebt, is schoonmaken geen overbodige luxe. Als onze langharige Lance voorbij komt, is hij net een rennende plumeau. Alleen niet eentje die de stof opneemt, maar juist de oorzaak ervan. Mijn voor stof allergische echtgenoot heeft van de nood een deugd gemaakt: zijn hobby is schoonmaken. Hij is er dol op. Van Sinterklaas kreeg hij 6 liter wasmiddel: dolle pret voor hem.

Wij hebben dus de favoriete schoonmaakproducten van mijn man in huis. Hij maakt tenslotte meestal schoon. Maar zijn ze milieuvriendelijk? Mwah – niet echt. We zijn dus hard op zoek naar iets dat effectief schoonmaakt, maar ondertussen niet het milieu en onze gezondheid vernield.

Ontstaan
Lilly had een succesvol schoonmaakbedrijf. Maar toen ze ziek werd, realiseerde ze zich dat haar ziekte veroorzaakt werd door het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen. Ze besloot het heft in eigen hand te nemen en ging zelf schoonmaakmiddelen maken. Ze gebruikte hiervoor natuurlijke ingrediënten zoals azijn, zuiveringszout, plantaardige zeep en etherische oliën.

Niet alleen Lilly’s gezondheid verbeterde, haar klanten merkten ook een positieve verandering in woon- en werkomgeving doordat de ‘verontreiniging’ van chemische schoonmaakmiddelen verdween. En het allerbelangrijkst: alles bleef brandschoon.

Uitgebreid assortiment

Ook Poona is tevreden met het resultaat
(Bron: M. Postma-Sienot)

Op een doordeweekse dag besluit ik de schoonmaakdoek af te pakken van mijn man. Alle soorten Lilly’s Eco Clean op een rijtje en boenen maar! Lilly heeft een uitgebreid assortiment. Prettig. Ik koop regelmatig ecologische afwasmiddel en schoonmaakmiddel, maar daar houdt het dan ook mee op: manlief wil namelijk ontvetter, toiletreiniger en wasverzachter.

Lilly heeft het allemaal. Ik kan dus stevig aan de poets. En na enkele uren stevig doorboenen is de conclusie: ons huis is schoon. Net zo schoon als het zou zijn met chemische middelen. Het ruikt lekker fris ook. Eigenlijk ben ik gewoon heel positief. Ook qua prijs is Lilly’s Eco Clean goed te doen. De schoonmaakmiddelen liggen tussen de 2,95 en 5,95. Alleen het wasmiddel en de wasverzachter zijn wat mij betreft écht te duur. E 11,95 voor een fles wasmiddel waar je met een gemiddeld gezin maximaal een week mee doet, is niet van deze tijd. De tijd waarin ‘zuinig’ het codewoord is.

Wat het effect van Lilly’s Eco Clean op de langere termijn is, kan ik nog niet zeggen. Op dit moment gaat bij ons thuis chemisch nog hand in hand met ecologisch schoon. Dus op naar een volledig groen bestaan. En wat mij betreft doen we dat met Lilly’s Eco Clean.

Klik voor verkoopinformatie

Lees ook

Duurzame mode

Kraanwater in restaurants is heel normaal in deze steden

Duurzame bloggers gezocht