Foto: John Haslam, Flickr

Eerder vandaag berichtte hetkanWel dat Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief een parodie op een Campina-reclame offline moesten halen. Maar de organisaties zwichten niet voor de juridische druk die op hen wordt uitgeoefend. De milieuorganisaties willen het verhaal over de schadelijke sociale en milieugevolgen van het gebruik van Zuid-Amerikaanse soja in ons veevoer blijven vertellen, maar werden door de reclamemakers gesommeerd het filmpje offline te halen. De milieuorganisaties hebben het filmpje vandaag, na overleg met hun advocaat, weer online gezet.

In een sprookjesachtige reclame van FrieslandCampina is te horen dat we in Nederland van melk kunnen genieten dankzij ‘het harde werk van de Nederlandse koe en boer.’ In een eigen versie van de reclame wijzen Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief erop dat de Zuid-Amerikaanse soja die melkvee wordt gevoerd om de melkproductie te verhogen, ontbreekt in dit schilderachtige beeld. In landen als Brazilië en Argentinië zorgen de sojaplantages voor het verdwijnen van regenwoud en voor het gebruik van heftig gif dat schadelijk is voor de lokale bevolking en natuur. Ook worden lokale boeren van hun land verdreven om ruimte te maken voor plantages.

Kijk hier voor de parodie.

Lees hier meer over de actie.