Masahiro Ihara, Flickr.com

Masahiro Ihara, Flickr.com

Veel mensen gaan ervan uit dat een grotendeels plantaardig dieet, dus met minder vlees en zuivel, beter is voor het milieu. Om vlees te maken zijn namelijk veel grondstoffen als voedsel en water nodig. Maar een Frans onderzoek betwijfelt of zo’n plantaardig menu wel écht milieuvriendelijker is. Een voedzaam dieet met veel groenten en fruit is wel gezond, maar niet zo goed voor het milieu.

 

Meer eten

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 2.000 inwoners van Frankrijk. Hun eetpatroon werd in kaart gebracht en voor de 400 meest gegeten voedingsmiddelen werd gekeken naar de CO2-uitstoot gerelateerd aan de productie. Hieruit kwam naar voren dat met het produceren van fruit en groente minder CO2-uitstoot gepaard gaat dan met het fokken van dieren voor vlees. Mensen die vooral plantaardig eten, eten echter wel meer, waardoor ze alsnog op hetzelfde niveau komen. Gezond eten bevat namelijk maar weinig energie en om dan toch een verzadigd gevoel te hebben, moet je er veel van eten. Dat zegt ook Nicole Darmon, die het onderzoek leidde.

 

Veel uitstoot door voedselproductie

De productie van voedsel is verantwoordelijk voor ongeveer 15 tot 30 procent aan de CO2-uitstoot in ontwikkelde landen. Wetenschappers adviseren mensen al langere tijd om over te schakelen op een plantaardig dieet, om zo de uitstoot te verlagen. Volgens Darmon heeft dit geen zin. Als de CO2-uitstoot namelijk wordt afgezet tegen de energie die producten bevat, blijkt het verschil minimaal te zijn. In sommige gevallen is de uitstoot bij plantaardige producten zelfs groter, bijvoorbeeld als gekeken wordt naar zoute snacks en snoepjes.

 

Klein voordeel

Roni Neff, onderzoeksdirecteur bij John Hopkins Bloomberg School of Public Health’s Center for a Livable Future, wil hier nog wel een kanttekening bij plaatsen en meent dat resultaten van dit onderzoek niet te letterlijk moeten worden genomen. Volgens de berekeningen zouden mensen namelijk 4,5 kilo groenten of fruit moeten eten om evenveel energie binnen te krijgen als een klein stukje vlees oplevert. Dat gebeurt waarschijnlijk niet, waardoor een plantaardig dieet toch nog iets gunstiger kan zijn voor het milieu.

Bron: Reuters

Lees ook:

Mooi voor jezelf: duurzame mode

Stedum heeft geen last van vleesschandalen dankzij dorpskoe Jacqueline

8 gewone etenswaren die echt gezond zijn