Foto: Pieternel van Velden,

Foodlog spotte een interessante innovatie op voedselgebied: de klimaatkamer. Deze ‘kamer’ van 8 meter hoog levert verse groente dat groeit met behulp van led-licht. In 7 lagen krijgen bijvoorbeeld slakropjes precies zoveel licht en water als ze nodig hebben om te groeien, en in 35 dagen heb je het perfecte kropje sla te pakken. De kamer is volledig gesloten, dus zijn er geen zorgen over voedselveiligheid. Foodlog heeft een goed idee voor deze kamer: zet’m overal neer in stedelijke omgevingen, zodat iedereen zijn eigen buurtkas heeft.

Foodlog: “Wij zien het al helemaal voor ons. Unilever die speciaal de buurtkas voor ons inricht. Wij bepalen welk ras tomaten (zaadverdelaars hebben soorten waarvan je niet eens durfde te dromen, zo lekker!) en met welke soorten sla erin komen. De lokale groentenjongen hangt ’s avonds je verse kropje aan de deurknop. Daar kan geen enkele concurrentie tegenop. Unilever moet alleen nog maar oppassen voor Nestlé die ook met zo’n kasje komt. Eentje met daarnaast een kippenhok waar de resten van de sla naartoe kunnen en waar we iedere dag een vers eitje uit kunnen halen. Want wie wil er nou geen ei van zijn eigen kippen? De high tech buurtkas is het begin van de eigenheid en het einde van de concurrentie op goedkoper en nog meer.”

Lees het hele artikel op foodlog

Lees ook

Zo Hollands zijn veel kazen niet. Kijk hier hoe je de wereld redt met een duurzaam kaasje

Windenergie is in sommige landen al goedkoper dan kolenstroom

ASN Bank geeft duurzame waterprojecten een kickstart met €3.500