seoulfully, Flickr.com

seoulfully, Flickr.com

Koken en het huishouden doen blijkt gevaarlijker voor vrouwen dan voor mannen. Wetenschappers ontdekten dat in kookgerei en vloerkleden chemische stoffen zitten die de kans op artritis vergroten. Opvallend genoeg lijken alleen vrouwen hier last van te hebben. Waarschijnlijk komt dit doordat de stoffen specifiek de hormonale balans van vrouwen beïnvloeden.

 

Sterke relatie

Het onderzoek werd uitgevoerd onder meer dan 4.000 mannen en vrouwen van tussen de 20 en 84 jaar oud en  liet zien dat er een sterke en duidelijke relatie was tussen osteoartritis en blootstelling aan twee PFC-stoffen, namelijk PFOA en PFOS. Op dit moment kan nog niet gezegd worden of de stoffen de artritis ook veroorzaken. Volgens Sarah Uhl, onderzoeksleider en onderzoeker aan Yale School of Forestry and Environmental Studies in New Haven, laat het onderzoek zien dat er veelgebruikte synthetische chemische stoffen zijn, die erg gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid.

 

Moeilijk te vermijden

Het probleem met deze stoffen is echter dat ze moeilijk te vermijden zijn. Ze worden namelijk gebruikt om bijvoorbeeld voedselverpakkingen vetvrij te maken, regenkleding waterdicht te maken en textiel te beschermen tegen vlekken. Uhl: “Er niet aan blootgesteld worden is geen optie en dat is frustrerend. Het beste dat consumenten kunnen doen is gezond leven, voldoende bewegen en goed eten. We hebben ontdekt dat dat de vatbaarheid voor factoren die buiten ons bereik liggen kan verkleinen.”

Bron: MedicalXpress.com

Lees ook:

6 smakelijke cholesterolverlagers

Tai chi is goed voor het hart

7 tips voor een gelukkig leven

ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.