Hoezo is een gevel een plat vlak? Of een voetbalveld, vangrail of plat dak? Zo ‘in the box’ gedacht. Al die platte vlakken zijn gewoon 4D, volgens Cablean wel te verstaan, het Nederlandse het bedrijf dat het uitgevonden heeft. Die vierde D staat voor duurzaamheid.

4D, 3D, plat vlak, what’s in a name zou ik willen zeggen, het gaat om het idee. En dat is, kortweg, best wel slim bedacht. En supersimpel – maar dat zijn de meeste goede ideeën.

Luchtzuivering, zonnepaneel, grasmat in één

Toe vertel ons wat het is, hoor ik jullie denken. Oké, komt ‘ie: die platte vlakken worden bedekt met draaiende panelen, die ieder een andere functie hebben. Bespeur ik hier een ‘is dit alles’?. Nou, er is meer. Want het merendeel van die vlakken heeft een duurzame functie. Zo is het voetvalveld en zo, met een derde slag gedraaid, zijn het zonnepanelen of een reclamevlak. De panelen kunnen ook fijnstof filteren en regenwater opvangen.
Zo’n voetbalveld is nog toekomstmuziek. Dat wil zeggen nog heel even want dit jaar nog krijgt VV Sliedrecht, en wie kent die ploeg nu niet?, de wereldprimeur van zo’n draaiende voetbalveld.

Draaibare gevel

Voor gebouwen is het al werkelijkheid: De duurzaamheidsfabriek op Leerpark Dordrecht had deze winter de wereldprimeur. Op de gevel zijn draaiende panelen bevestigd met zonnepanelen, fijn- en stikstof filters en een reclamepaneel. Leveren, zuiveren, compenseren, communiceren, zo omschrijft het bedrijf het in marketingtermen. ‘De functies ondersteunen en versterken elkaar’, legt de uitvinder uit. ‘De motor voor het draaimechanisme gebruikt twee procent van de opgewekte energie. Met een paar uur reclame per dag, zijn de kosten al gedekt en heb je de andere functies voor niets.’

En er ligt een gigantisch potentieel: ‘Alleen al in Nederland ligt of staat 2,6 miljard m2 oppervlak te wachten voor commerciële en maatschappelijke benutting. Denk aan de duizenden kilometers geluidswal langs onze autowegen, de platte daken en blinde gevels van huizen en gebouwen, de sportvelden, die multifunctioneel gebruikt kunnen gaan worden. Het is in één klap de oplossing voor het energievraagstuk en het leefklimaat’, aldus het bedrijf.

Transitieprofessor Jan Rotmans is in ieder geval laaiend enthousiast. Hij noemde onlangs de draaiende panelen in het AD ‘een revolutie’.

Nu alleen nog de filmpjes waarin de verschillende vindingen worden gepresenteerd een beetje meer ‘out of the box’ gemaakt.

Lees ook

Vrijdag Inspiratiedag: Van parkeerplaats tot dancefloor en nog veel meer

Vrijdag Inspiratiedag: Je groene dag als energieleverancier

“Inspiring people to be part of a better world”, is het motto van Petra Kroon, social journalist. Via verschillende media vertelt ze over social change. Daarnaast is ze trendanalist op het gebied van social innovation, waarover ze (vooral) online publiceert. Ze is oprichter van The Social Reporters, een netwerk van mediamensen die via social media het verhaal van organisaties laat horen. Meer lezen: www.goedgeefs.nl