Foto: ianmunroe, Flickr


De wereldwijde energiemarkten veranderen sneller dan gedacht en uit verschillende marktanalyses blijkt dat 100% duurzame energie dichterbij lijkt dan eerder gedacht werd. Dat heeft ook belangrijke gevolgen voor de energie-industrie. Bedrijven die nog met name ingericht zijn op de verouderde infrastructuur, zullen snel moeten veranderen, als ze over een paar jaar nog willen bestaan. De kans is namelijk groot dat een volledige omschakeling naar duurzame energie onvermijdelijk is.

Goedkoper en meer capaciteit

Eerder deze week werd al bekend dat de prijs van windenergie in landen als Australië al lager ligt dan de prijs van kolen en gas. Naar verwachting gaan deze prijzen in de komende jaren nog veel verder uit elkaar lopen. Zonne-energie is op dit moment vaak nog duurder, maar die technieken ontwikkelen zich eveneens razendsnel. Naar verwachting zijn zonne-energie met opslag en geconcentreerde fotovoltaïsche technologie straks ook goedkoper dan kolen en gas. Waterenergie en geothermische energie is in verhouding wat duurder, maar zal straks op een gelijk niveau komen met kolen en gas.

Zonnepanelen

Ook consumenten spelen een grote rol in de opkomst van duurzame energie. Door zonnepanelen op hun dak te plaatsen, kunnen zij de stroomkosten verlagen. Dankzij subsidies zijn zonnepanelen voor steeds meer mensen betaalbaar en winnen ze het in prijs steeds vaker van kolen en gas. In sommige landen gaat deze ontwikkeling zo snel, dat de subsidies zelfs vervroegd worden stopgezet. In Duitsland en Australië hebben traditionele energieleveranciers het inmiddels zo zwaar, dat velen van hen de deuren al hebben moeten sluiten. Het zou echter beter zijn als deze fabrieken een omslag kunnen maken naar de productie van duurzame energie. Dat zou bovendien de enige manier zijn waarop deze leveranciers kunnen overleven.

Bron: Cleantechnica.com

Lees ook:

Battle: geef je duurzame waterproject een kickstart met €3.500

Eind 2013 hebben half miljoen huishoudens een slimme meter

De 9 grootste mythes over zonne-energie