Foto: USFWS, Flickr

Een aantal verontruste wetenschappers roepen in het wetenschappelijke toptijdschrift Nature op om plastic afval te classificeren als chemisch afval. Plastic wordt in de meeste landen op dezelfde manier behandeld als volstrekt onschadelijk voedselafval of gemaaid gras. Maar de schadelijke effecten van plastic zijn vele malen groter. Plastic vergaat namelijk bijna niet, en zorgt voor fikse chemische verontreiniging van het leefmilieu.

(Advertentie)
Mooi voor jou én de natuur: duurzame lentemode van watMooi.

De wetenschappers noemen verschillende problemen in relatie tot plastic:

* Dieren kunnen verstrikt raken in plastic zakken, of zien plastic aan voor eten.
* Grotere stukken plastic breken af in microdeeltjes, die in het lichaam van mensen en dieren schade kunnen aanrichten. Wetenschappelijke studies hebben dit aangetoond.
* Meer dan 50% van alle plastics bevatten schadelijke, giftige stoffen.
* Ook ‘onschadelijke’ plastics trekken vervuilende stoffen aan. Zo worden op stukken plastic afval veel hogere concentraties van pesticides gevonden. In zeevogels die plastic hadden binnengekregen werd 300% meer van dit soort giftige stoffen gevonden. Ook in de borstvoeding van Inuit moeders werden hoge concentraties gif gevonden, omdat zij veel vis eten die op hun beurt veel plastic hadden binnen gekregen.

Jaarlijks word er nu 280 miljoen ton plastic gemaakt. Als er niets veranderd, groeit de berg plastic op aarde naar een onvoorstelbare 33 miljard ton per jaar, genoeg om een rij afvaltrucks die 800 keer de aarde omspant te vullen.

Volgens de wetenschappers kunnen als een eerste, realistische stap de 4 gevaarlijkste plasticsoorten aan banden gelegd worden: PVC, polystyreen, polyurethaan en polycarbonaat3.

Ze noemen als succesvol voorbeeld het uitbannen van CFC’s, een stof die veel in koelkasten voorkwam en de ozonlaag bedreigde. Deze stof werd na een soortgelijk verbod als de wetenschappers voorstellen binnen 7 jaar tijd nergens meer gemaakt.

Bron: Nature, via Kleanworldwide

Lees ook

Eten als een mennoniet om plastic besmetting te voorkomen

Albatros-jongen zelfs op afgelegen eiland niet veilig voor plastic

5 plaatsen waar de plastic tas al verboden is