Foto: david.nikonvscanon, Flickr

Een handtekeningactie moet ervoor zorgen dat de plaatselijke Intratuin in Pijnacker stopt met het verkopen van bestrijdingsmiddelen die schadelijk voor bijen zijn. De actie is een samenwerking tussen de imkervereniging Westland, de plaatselijke Natuurhistorische vereniging en de lokale afdeling van Milieudefensie.

De Intratuin verkoopt zogeheten neonicotinoïden, een bestrijdingsmiddel dat in veel andere landen verboden is, maar in Nederland dus gewoon bij doe-het-zelfzaken zoals de Intratuin te koop is.

Onlangs werd door nieuw wetenschappelijk onderzoek nog eens bevestigd dat deze middelen bijzonder schadelijk zijn voor bijen en hommels, en de meest waarschijnlijke oorzaak zijn van de massale sterfte die de laatste jaren plaatsvindt onder bijen.

Op de verpakking van de verkochte middelen staan strenge regels voor gebruik, maar volgens de natuurhistorische vereniging Delfland nemen veel mensen het niet zo nauw met de richtlijnen: “De tot 10.000 keer de toegestane norm van deze stoffen in het oppervlakte water nabij de Randstad wordt geweten aan het feit dat de grote, en de kleine gebruiker het met deze aanwijzingen niet zo nauw nemen,” staat er op de website te lezen.

Mensen kunnen op verschillende plekken in de omgeving van het Westland handtekeningformulieren invullen, of ze downloaden van de site.

Bron: KNNV Delfland

Lees ook

Hollandse kaas draagt bij aan ontbossing, maar deze duurzame kaasjes niet

Sterk bewijs: bijen sterven door landbouwgif

EU noemt gif dat oorzaak is van bijensterfte “onacceptabel”