Foto: Tom Chance, Flickr

Volgens keuringsinstituut Kiwa gaan veel zonnepanelen eerder kapot dan beloofd. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de fabrieken niet aan de eisen voldoet en dat de kwaliteitscontrole te wensen overlaat. De organisatie schat dat een kwart van alle zonnepanelen defecten heeft, ook in Nederland. Dit meldt de NOS vandaag.

Volgens Natuur & Milieu, die de grote inkoopactie voor zonnepanelen “Zon Zoekt Dak” coördineert, moet het probleem echter ook niet overschat worden. In een interview met de NOS zei een woordvoerder van de organisatie: “Er zijn altijd wel een paar cowboys”, maar bij het “overgrote deel gaat het goed”. Hij benadrukte wel dat goede controle, ook na de installatie nodig is “in deze jonge, snelgroeiende markt”.

Om er zeker van te zijn dat je geen ondeugdelijke zonnepanelen koopt, hebben wij 7 punten geformuleerd waar je op moet letten als je zonnepanelen wilt kopen.

Waar moet je opletten als je zonnepanelen koopt?

* Laat je niet verblinden door prijs alleen. Zonnepanelen vormen een investering voor zo’n 20, 25 jaar. Goede kwaliteit betaalt zich uit.

* Check informatie over merken zonnepanelen. De Vereniging Zonnestroom Producenten is een samenwerkingsverband van particulieren die zonnepanelen hebben geïnstalleerd. De vereniging biedt nuttige en onafhankelijke informatie.

* Let ook op keurmerken. Een bekend Duits kwaliteits keurmerk is TÜV. Het keuringsinstituut Kiwa heeft ook een eigen keurmerk.

* Lees goed op de garantievoorwaarden. Vaak is de garantietermijn 25 jaar, maar het gegarandeerde vermogen wil nog wel eens wisselen. Zo zijn er zonnepanelen leveranciers die na 12 jaar nog 90% vermogen garanderen, andere leveranciers garanderen dit maar 10 jaar.

* Let op het type garantie. Sommige zonnepanelenfabrikanten werken met een speciaal garantiefonds. Dan weet je dat ook als de fabrikant failliet gaat, je garantie toch verzekerd is.

* Kijk ook naar de installatievoorwaarden. Bij de zonnepaneleninkoopactie van Natuur & Milieu, “Zon Zoekt Dak”, worden zonnepaneleninstallaties steekproefsgewijs gecheckt door een controleur.

* Check het register van keurinstituut Kiwa. Hierin vind je welke zonnepanelen een goede testbeoordeling hebben gekregen. Helaas ontbreken nog veel merken in het register, ook bekende kwaliteitsmerken.

Bron: NOS, Natuur & Milieu

Lees ook

Dossier zonne-energie: alles over zonnepanelen, van hoeveel je verdient tot waar je ze kunt aanschaffen

Duits dorpje verdient miljoenen met schone energie

Hoeveel kosten zonnepanelen voor een gemiddeld gezin?