Foto: John Isaac, Flickr

Indiase boeren oogsten vier keer zoveel rijst door betere teeltmethode, zonder genetische manipulatie of extra bestrijdingsmiddelen.

In het dorp Darveshpura, in het noordoosten van India, realiseren boeren een recordoogst aan rijst per hectare. Ze doen dat zonder genetische gemanipuleerde rassen te gebruiken en zonder extra bestrijdingsmiddelen. Gemiddeld oogsten boeren vier tot vijf ton rijst per hectare. Boeren in Darveshpura halen 17 tot 22 ton. Ook de aardappeloogst is bijzonder goed. Hoe doen ze dat?

The Guardian legt het uit. De boeren maken gebruik van een teeltmethode die System of Root Intensification (SRI) heet. In plaats van drie weken oude rijstplantjes te planten op natte velden, zaaien de boeren uit Darveshpura eerst. Zodra de zaden beginnen te kiemen en de eerste sprietjes boven de grond steken, planten ze de rijstplantjes, die jonger zijn dan de traditionele drie weken, met de hand op de rijstvelden. De plantjes staan 25 centimeter uit elkaar in een roosterpatroon. Dat heeft tot gevolg dat de velden droger zijn. Door de ruimte en de drogere grond krijgen de wortels meer lucht en groeien de rijstplanten beter waardoor ze meer rijst opleveren. Ook voor andere gewassen zoals graan en aardappelen werkt deze methode.

System of Root Intensification stamt oorspronkelijk uit Madagascar. De methode is in de jaren 80 verder ontwikkeld en is in gebieden waar veel honger wordt geleden. In Azië lijden naar schatting 600 miljoen mensen dagelijks honger.

 

Bron: 360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.

Meer van 360

Miljardairs geven helft van hun geld weg

Wat gebeurt er als Japan en China om de senkaku of diaoyu eilandjes gaan vechten?

25 uur per week werken, maar dan wel tot je 80 bent