Foto: Vredestein

In amper vier jaar is het Europese onderzoekers en bedrijven gelukt om autobanden te produceren van het sap van Russische paardenbloemen. Dat meldt D66 Duurzaam, de groene thema-afdeling van D66 op haar eigen website. Appollo Vredestein, maker van ondermeer Vredestein autobanden, denkt dat we over 10 – 15 jaar allemaal op paardenbloemen banden rijden. 


(Advertentie)
Krijg snel de beste deal: vraag gratis en simpel offertes aan voor zonnepanelen, energiebesparing of een nieuwe CV-ketel.

Een gezamelijk onderzoeksproject van Europese onderzoeksorganisaties en industriële partners had als doel om te onderzoeken of het mogelijk was om natuurlijk rubber te produceren in Europa. Een Russische soort paardenbloem bleek hier de beste papieren voor te hebben.

Het voordeel van paardenbloemen als bron van rubber is dat deze planten overal in de wereld groeien, zelfs in de steppe waar ze geen concurerende positie innemen met planten voor de voedselproductie. Op het moment levert 1 hectare paardenbloemen 500 autobanden op, dit zal in de toekomst 3x zoveel moeten worden.

Er wordt nog gewerkt aan veredeling van de Russische paardenbloem met behulp van een Nederlandse paardenbloem. Deze heeft namelijk een hogere groeicapaciteit. Telers proberen de goede eigenschappen van beide te combineren in één nieuwe soort.

De autobanden worden momenteel getest bij autobandenfabrikant Apolio Vredestein.

Bron: D66 duurzame ontwikkeling

Lees ook

Palestijn bouwt elektrische auto voor 800 euro

“Een laadpaal op elke straathoek” komt steeds dichterbij

De 5 meest populaire elektrische auto’s van Europa