Foto: Nikotino, Flickr

Jaarlijks gaan er 350.000 mensen eerder dood en zijn er drie miljoen ziektedagen door uitstoot van fijnstof door vrachtwagens. Dat concludeert het Europese Milieuagentschap (EEA) in een nieuw rapport. Met name vrachtwagens die op diesel rijden hebben een groot aandeel in de luchtvervuiling.

Hoewel de uitstoot jaarlijks terugloopt, zorgt het voor nog veel schade. In Europa alleen al is dat ongeveer 45 miljard per jaar, waarvan 1,7 miljard in Nederland. Onder die kosten vallen ook ‘verborgen’ kosten zoals zorgkosten. De schade is volgens de onderzoekers 4 tot 7 cent per kilometer. Nederland staat op nummer 7 in de lijst van Europese landen met hoogste schade per kilometer.

Lees het hele artikel op joop.nl

Lees ook

Zembla: kabinet laat mensen stikken in fijnstof

Overstap naar elektrisch rijden beperkt fijnstof uitstoot niet

Tegenstanders van de groene economie raken bloednerveus