Foto: Gasland

Grote bedrijven zoals Shell willen graag ook in Nederland boren naar schaliegas. Maar er kleven grote nadelen aan dit type gas voor het milieu en voor mensen. Wij zetten de belangrijkste nadelen en gevaren van schaliegas op een rij.

Schaliegas is moeilijk te winnen omdat het opgesloten zit in keiharde kleisteenlagen op drie tot zes kilometer diepte. Om het gas vrij te maken worden er onder hoge druk chemicaliën via schachten in de diepe lagen gepompt om de klei of steenkool open te breken. Bij zo’n proces van ‘fracking’ (hydraulic fracturing) worden er miljoenen liters water, vermengd met duizenden liters vaak giftige chemicaliën en zand in de grond gepompt.

De methode levert veel gas op. De Verenigde Staten, waar de methode al verschillende jaren wordt toegepast kent een “gas boom”, die spotgoedkoop gas oplevert. Maar de nadelen zijn groter dan de voordelen.

[imagebrowser id=50]

Meer over schaliegas op hetkanWel:

Telegraaf kiest kant van grote bedrijven in schaliegasdebat

Rabobank steunt protest tegen schaliegas

Gasbevingen straks ook in de rest van Nederland