audi_insperation, Flickr.com

audi_insperation, Flickr.com

Van de wind kun je misschien niet leven, maar je kunt er straks wel je auto op laten rijden. Audi werkt aan een speciale A3 Sportback g-tron die kan rijden op e-gas, een soort gas die gemaakt wordt met behulp van windenergie. Dit gas is CO2-neutraal en zorgt dus voor een veel lagere uitstoot dan gewoonlijk.

Chemische reactie

Audi e-gas komt voort uit een chemische reactie tussen waterstof en CO2 en heeft dezelfde eigenschappen als aardgas. Het kan dus ook gebruikt worden in een willekeurige andere auto met een gasinstallatie. De waterstof die nodig is voor het maken van e-gas wordt gemaakt met behulp van windenergie. Het maken van brandstof uit waterstof is niet nieuw; in Duitsland werd eind 2011 al een waterstoftankstation geopend. Dat type brandstof was echter alleen nog maar geschikt voor waterstofauto’s. E-gas kan veel breder toegepast worden, omdat het vergelijkbaar is met aardgas.

Overtollige energie

In Duitsland bouwt men nu aan een wind-naar-gas-installatie. Hier wordt overtollige windenergie gebruikt om waterstof te produceren, wat vervolgens weer wordt toegevoegd aan het gasnetwerk. Zo kan gekeken worden of het mogelijk is om energie die anders verloren zou gaan, op te slaan. De dichtheid van waterstof is iets anders dan de dichtheid van aardgas, maar eindgebruikers zouden daar niets van moeten merken.

Inzet Audi

Mocht de proef succesvol zijn, dan is Audi alvast op de goede weg. Een revolutie van waterstofauto’s is misschien niet realistisch, maar door waterstof met CO2 te combineren en een natuurlijk gas te maken, komt rijden op hernieuwbare energie ineens wél veel dichterbij. Om dit principe ook grootschalig toe te kunnen passen, bouwt Audi al aan een speciale e-gas faciliteit, waar het gas gemaakt kan worden en toegevoegd kan worden aan het gasnetwerk.

Bron: Jalopnik, Telegraaf, Fuelcelltoday

Lees ook:

Olielozingen Noordzee kunnen veel beter bestraft worden

Wat de Windcentrale uniek maakt: definancialisering

De gevaren van schaliegas