Fukushima Daiichi. Foto: wikimedia commons

Het is vandaag precies 2 jaar geleden dat in Fukushima een kernramp plaatsvond. Door een aardbeving en daarop volgende tsunami viel de koeling van de kerncentrale uit, waarna in verschillende reactoren een meltdown plaatsvond. Grote hoeveelheden radioactieve straling kwamen vrij, honderdduizenden mensen moesten geëvacueerd worden, en even was er de angst dat de miljoenenstad Tokio niet veilig was. Ook nu nog is de regio rond Fukushima een verboden zone, en de centrale zelf is nog steeds een puinhoop van straling en verwrongen staal. Volgens de BBC duurt het nog decennia voordat “we echt kunnen zeggen dat de ramp over is”.

De ramp heeft veel vragen opgeroepen. Kan kernenergie ooit helemaal veilig zijn? Wij zetten 8 dingen op een rij die daarvoor nodig zijn. De grote vraag is: kan veilige kernenergie financieel wel uit?

[imagebrowser id=12]

Lees ook

Aziaten ontwikkelen veilige kernenergie met Thorium

Waarom de wereld voor uranium koos: kernwapens

De beste aanbieders van groene stroom