Foto: Leslie Seaton, Flickr

Vergeet exotisch ‘superfruit’ als de gojibes of de camu camu. Onze oude, vertrouwde appel blijkt de kans op allerlei moderne ziekten te verkleinen of zelfs helpen te voorkomen. Dat schrijft Medisch Dossier in zijn jongste uitgave van maart.

Appels verminderen de kans op allerlei chronische ziekten als hart- en vaatziekten, astma en kanker. Dat concludeerde de California State University na een vergelijking van meerdere relevante studies. Er blijkt ook een gunstige relatie te bestaan tussen het eten van appels en de preventie van diabetes en de ziekte van Alzheimer. Daarnaast halveren appels het risico op een beroerte, ontdekten onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Ook kunnen appels helpen om af te vallen. Wie een kwartier vóór de lunch of avondmaaltijd een appel eet, nuttigt 15 procent minder calorieën dan wie dat niet doet, ontdekten wetenschappers van de Pennsylvania State University. Het toevoegen van vezels aan appelsap heeft niet hetzelfde effect. Dat suggereert dat het de complete vrucht is, en niet slechts de vezels, die verzadiging veroorzaakt.

Appels ontlenen hun effect op de gezondheid aan het hoge gehalte antioxidanten. Quercetine, een krachtige antioxidant die in appels zit, is wellicht deels verantwoordelijk voor de positieve uitwerking van fruit op het hart; als de consumptie van quercetine toeneemt, daalt de kans op een hartziekte. Andere krachtige antioxidanten in appels zijn flavonoïden, heilzame plantaardige kleurstoffen die ook de werking van vitamine C versterken. Uit Duits onderzoek van de universiteit van Bonn van dertig verschillende Europese appelrassen kwam de oerdegelijke Jonagold als beste leverancier van antioxidanten uit de bus.

Lees meer over gezond eten: