Foto: Essentnieuws, Flickr

Er komen steeds meer aanbieders voor groene stroom. Als consument kun je steeds bewuster kiezen voor een stroomabonnement dat bij jou past. Maar welke overwegingen zijn belangrijk? En bij welke aanbieders kan je terecht? hetkanWel maakt je keuze makkelijk met overwegingen en een lijstje aanbieders.

Overweging 1: Ga je voor klein en fijn, of breed en groot?

Er zijn energieleveranciers die alleen maar groene stroom leveren. De meeste, vaak grote leveranciers hebben groene stroom als optie in een veel breder pakket. Als je kiest voor niet 100% groene bedrijven, ondersteun je dus indirect ook de productie van grijze stroom. Anderzijds, misschien stimuleert jouw keuze voor groene stroom een grote leverancier om te vergroenen.

Overweging 2: Stimuleer je nieuwe groene stroom of kies je voor groencertificaten?

Lang niet alle leveranciers wekken zelf groene stroom op, maar betalen voor groencertificaten. Deze komen vaak uit het buitenland en zijn gebaseerd op stroom van waterkrachtcentrales in Scandinavië die al tientallen jaren bestaan. Het nadeel is dat er een overschot aan certificaten bestaat, en ze spotgoedkoop zijn. Energiebedrijven kunnen dus hun stroom “vergroenen” zonder dat ze echt investeren in groene stroom. Deze groene stroom met buitenlandse groencertificaten wordt ook wel “sjoemelstroom” genoemd.

Overweging 3: kies je voor biomassa of zon en wind?

Sommige energieleveranciers betrekken hun groene stroom vooral van het bijstoken van biomassa in kolen en gascentrales. Dat is CO2-neutraal, maar net als bij groencertificaten biedt dit weinig stimulans voor nieuwe groene-stroomprojecten. Groene stroom uit zon en wind levert sneller nieuwe investeringen op.

Overweging 4: wek je zelf groene stroom op, of koop je het in?

Of je zonnepanelen op je dak laat leggen of een “urban windmill” installeert — zelf je groene stroom opwekken is makkelijker dan je misschien denkt. De rendementen worden ook steeds beter. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren bijvoorbeeld goedkoper en efficiënter geworden en gaan langer mee. De terugverdientijd ligt rond de 10 jaar. Ook kun je tegenwoordig een stukje windmolen kopen en zo je eigen windenergie opwekken met de Windcentrale.

Hieronder vind je verschillende aanbieders voor groene stroom. De gegevens zijn gebaseerd op stroometiketten uit 2011.

Greenchoice

Hoewel Greenchoice eind 2011 negatief in het nieuws kwam omdat ze eindafrekeningen van klanten niet terugbetaalden, is het nog steeds een van de groenste opties. De organisatie levert alleen groene stroom en zet zich in om nieuwe projecten te stimuleren. De energiemix van Greenchoice: wind (28,1%), water (35,1%) en biomassa (36,7%), zon (0,1%).

CO2 OK (Nuon)

Nuon haalt zijn groene stroom voor het overgrote deel uit wind, een klein deel uit water en een miniem deeltje uit zonne-energie. Nuon levert ook gas met CO2 compensatie.

Hollandse Wind (Eneco)

De stroom van dit Eneco pakket komt voor 100% uit het Nederlandse Prinses Amaliawindpark. Ook de andere pakketten die Eneco in Nederland levert zijn groen. De op andere wijze opgewekte stroom, met name van aardgas, wordt blijkbaar in het buitenland geleverd. Eneco Ecostroom bestaat voor 85,9% uit waterkrachtstroom. In 2030 wil Eneco alleen nog maar groene energie aanbieden.

Groene Stroom van Essent

Essent haalt 63% van zijn groene stroom uit de bijstook van biomassa en 37% uit wind.

Winduniestroom

Via  Winduniestroom kun je stroom van Nederlandse windmolens krijgen. Je kunt zelfs selecteren van welke “molenaar” (meestal boeren met een molen bij hun boerderij) je stroom wilt ontvangen. De levering wordt geregeld door Greenchoice.

Windcentrale

De Windcentrale haalde vorig najaar 7 miljoen euro op bij consumenten en kocht daarmee twee windmolens. Het was daarmee wereldwijd het op één na grootste crowdfundingsproject ooit. Bijzonder bij de Windcentrale is dat consumenten mede-eigenaar worden van een windmolen. Met deze winddelen krijg je 16 jaar lang voordelig groene stroom van eigen windmolen. Waarschijnlijk gaat de Windcentrale dit jaar weer nieuwe windmolens kopen.

Boerderijstroom

Nederlandse boeren en bedrijven die een windmolen hebben of veel zonnepanelen op het bedrijfsdak leveren hun overschot aan elektriciteit via boerderijstroom aan gewone consumenten. Je kunt zelf selecteren van welke boer of bedrijf je stroom wilt ontvangen. Greenchoice regelt de administratieve afhandeling.

Andere leveranciers met groene certificaten

De meeste andere aanbieders kunnen groene stroom leveren door het kopen van groencertificaten. Voorbeelden zijn de Nederlands Energie Maatschappij en Oxxio. Reken er wel op dat het hier vaak om “sjoemelstroom” gaat.

Nog twee tips:

(1) Op de website groenestroomjagraag.nl kun je alle stroometiketten van energieleveranciers bekijken. Helaas zie je alleen gegevens van het hele bedrijf, dus niet specifiek voor een groene-stroompakket.
(2) Sommige energieleveranciers bieden ook “groen gas”. Dit is gewoon aardgas, maar de energieleverancier stimuleert ofwel de productie van biogas, ofwel compenseert de co2-uitstoot op andere manieren.

Bronnen: Milieucentraal, energieprijsvergelijkers, groenestroomjagraag