Pinti 1, Flickr.com

Pinti 1, Flickr.com

Het lijkt erop dat een tijdelijk verbod op drie bijendodende landbouwgiffen niet doorgaat. Vrijdag 15 maart wordt er gestemd over een voorstel van de Europese Commissie die imidaclopride en twee andere veelgebruikte insecticides wil verbieden. Verschillende wetenschappelijke studies laten zien dat deze giffen, zogeheten “neonicotinoïden”, verantwoordelijk zijn voor de massale bijensterfte. Ook de eigen Voedselveiligheid Autoriteit van de EU, de EFSA, labelde deze bestrijdingsmiddelen als onacceptabel.

Volgens The Guardian is er echter teveel tegenstand, met name vanuit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Deze oppositie zou sterker zijn dan de steun van landen als Frankrijk, Nederland en Polen, “hoewel actievoerders hopen dat ze de gedachten van hun ministers in de laatste dagen voor de stemming nog kunnen veranderen”.

De organisatie Avaaz is één van de actiegroepen die hoopt om ministers van de verschillende EU landen nog te bewegen om wel voor te stemmen voor de ban op neonicotinoïden. De organisatie heeft ondertussen 2,5 miljoen handtekeningen verzameld. Hier kun je nog meedoen aan de actie van Avaaz

Bron: The Guardian

Lees ook

Zo krijg je écht groene stroom uit eigen land

Gif van bijen vernietigt HIV

Handtekeningenactie gestart om bijendodend landbouwgif uit Intratuin te weren