Energiezuinige rijtjeshuizen in Engeland. Foto: geograph.org.uk

De Arnhemse woningcorporatie Volkshuisvesting gaat vanaf augustus veertien sociale huurwoningen verhuren met een “woonbundel”. Dat betekent dat huurders geen extra kosten betalen voor energie bovenop de huur, tenzij je buiten je bundel verbruikt. “Het bedrag dat huurders anders kwijt zijn aan energie, zit nu in de huurprijs. Wij kunnen dit geld dan gebruiken om te investeren in een energiezuinige woning”, verklaart Gerrit Breeveld, directeur Volkshuisvesting. Het idee zal volgens de directeur een “ongelooflijke boost” geven aan de sector, die nu door de economisch malaise en de lastige situatie op de huizenmarkt behoorlijk in de problemen zit.

Het voordeel van de woonbundel is dat corporaties meer geld krijgen om te investeren in het verduurzamen van de woningen. Met zonnepanelen, driedubbele beglazing en misschien zelfs warmte-koude opslag worden de woningen zeer energiezuinig. De financiële voordelen worden vervolgens teruggesluisd naar de bewoners. Volgens de corporatie betaalt een gemiddelde bewoner 600 euro voor huur plus 150 euro energiekosten, dus in totaal 750 euro. Met de woonbundel betaalt de huurder drie tientjes minder per maand: 720 euro.

Het idee van de woonbundel is niet nieuw. De woningcorporatie Portaal heeft ook plannen om in Nijmegen, Arnhem en Utrecht energierekeningloze huizen te bouwen. Naar eigen zeggen was er grote vraag naar deze woningen. Volkshuisvesting zet vaart achter de nieuwe sociale huurwoningen in Arnhem om het concept te testen.

Bron: nianesto.nl, De Gelderlander, gevonden via energiesprong.nl

Lees ook

Zo regel je gemakkelijk echte Hollandse groene stroom

Nijmeegs project wil duurzame nieuwe huizen bouwen met… strobalen

De beste aanbieders van groene stroom