Foto: wikimedia commons

Jaarlijks sterven miljoenen kuikens omdat ze dagenlang zonder voer en water zitten nadat ze uit het ei zijn gekomen. Dit blijkt uit onderzoek van Wakker Dier, dat gisteravond werd gepresenteerd in het tv-programma Radar.

Om tijd en geld te besparen, wordt een broedkast met kuikens maar één keer opengemaakt. Dit gebeurt na 21 dagen, als vrijwel alle eieren zijn uitgekomen. Een kuiken dat al na 19 dagen uit het ei komt, zit dan 2 dagen in een donkere broedkast zonder eten en drinken! Veel kuikentjes raken hierdoor zo verzwakt, dat ze binnen een week overlijden. Jaarlijks overkomt dit miljoenen dieren.

Er is een alternatief, het patio-systeem: bevruchte en voorgebroede eieren worden op dag 18 in hangende rekken in de kooien geplaatst. Na uitkomst vallen kuikens, eenmaal opgedroogd, op de vloer waar ze meteen kunnen eten, drinken en scharrelen.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Meer informatie op de site van Radar

Lees ook

Tot 50% besparen op je elektriciteitsrekening, het kan met e-inzicht

Amerikaanse staat wil dat ook dieren advocaat kunnen krijgen

Gestrande walvis had 17kg plastic afval in zijn maag