Panax Ginseng. Foto: jennyhsu47, Flickr

Wat is de overeenkomst tussen menselijke moedermelk en het gif van ’s werelds dodelijkste spin? Geloof het of niet, maar van beide is wel eens beweerd dat ze helpen tegen erectiestoornissen, het zelden besproken probleem waar een man op elke leeftijd last van kan krijgen.

De ‘remedie’ uit spinnengif was een ontdekking van Braziliaanse en Amerikaanse onderzoekers. Zij kwamen erachter dat de toxinen van de Braziliaanse zwerfspin binnen twintig minuten na toediening een erectie kunnen veroorzaken bij impotente ratten. Het moedermelkmiddeltje was een uitvinding van de 34-jarige Jeff uit Ohio die in een Amerikaanse realityshow genaamd Strange Sex bekende dat hij door het drinken van de melk van zijn vrouw – direct uit de tepel – zo opgewonden raakte dat het zijn problemen in bed geheel had opgelost.

Gelukkig zijn deze twee bizarre oplossingen niet de enige alternatieven voor het blauwe pilletje waarvan de naam tegenwoordig bijna synoniem is voor behandeling van een erectiestoornis. Wie eerder blokkeert dan opgewonden raakt van het idee om een geneesmiddel met soms gevaarlijke bijwerkingen te gebruiken tegen zijn erectieproblemen, kan eens een van de vele kruiden en voedingsmiddelen proberen die beschikbaar zijn. Vrees niet: er komt geen spinnengif of moedermelk aan te pas.

Aziatische ginseng (Panax ginseng)

Wat is het?
Deze panax-soort ? ook wel Chinese of Koreaanse ginseng genoemd ? wordt in veel landen beschouwd als de ‘koning der kruiden’. Van de wortel van deze plant worden supplementen gemaakt. Hij heeft een beetje een menselijke vorm, met uitsteeksels die op armen en benen lijken. In Azië is het kruid populair om zijn verjongende werking op het gehele lichaam, maar wereldwijd is het beroemd om zijn uitwerking op het mannelijk lid.

Is het bewezen?
De standaardmanier om te bewijzen of een product werkt, is het te vergelijken met een placebo. Op Aziatische ginseng zijn heel wat ‘placebogecontroleerde tests’ gedaan. In een overzichtsstudie van zes van dit soort onderzoeken door het Koreaanse instituut voor voedingsonderzoek bleek Aziatische ginseng een significant effect te hebben op erectiestoornissen1. In een van die onderzoeken bleken mannen die drie maanden dagelijks 1800 mg ginsengextract namen, een verbeterd libido te krijgen, inclusief een langer durende erectie2.

De keerzijde
Ook al is ginseng in het algemeen veilig, het kan in zeldzame gevallen slaapproblemen geven. Mensen met onbehandelde hoge bloeddruk moeten voorzichtig zijn met ginseng.

Potentieverhogende voeding

Volgens onderzoek kan een mediterraan voedingspatroon bijdragen aan een betere erectie, dus eet vooral veel van de volgende voedingsmiddelen:

 • Fruit als appels, bessen, perzik, grapefruit, meloen, aardbeien en tomaten
 • Groenten als selderij, broccoli, okra, aubergine, artisjok, sla, paprika en bataat
 • Peulvruchten als canellinibonen, witte bonen, rode en groene linzen, kikkererwten
 • Vis als sardines, zalm, makreel en forel (een of twee maal per week)
 • Gevogelte als kip en kalkoen (vermijd rood vlees)
 • Volkorenbrood, -granen, -rijst en -pasta
 • Yoghurt zonder suiker en smaakjes
 • Noten als amandelen, walnoten, pecannoten, pistachenoten, cashewnoten en pijnboompit
 • Zaden als pompoenpit, sesamzaad en zonnebloempit
 • Olijfolie, met name de extraverginevarianten
 • Kruiden en specerijen als knoflook, kaneel, oregano, munt, peterselie en koriander

Andere manieren om de pit erin te houden

 • Beperk je buikomvang. Uit nieuw onderzoek blijkt dat veel vet rond het middel het seksleven kan verslechteren. Mannen met een grote buikomvang hebben vaker erectie- en ejaculatieproblemen dan mannen met een smalle taille. Alleen al door 7 centimeter rond het middel af te vallen, kan helpen, aldus de onderzoekers.
 • Kom in beweging. Er zijn aanwijzingen dat duurtraining goed is voor mannen met een erectiestoornis, dus laat de auto vaker staan en probeer een paar keer per week te rennen, wielrennen of zwemmen.
 • Denk holistisch. Een erectiestoornis kan een teken zijn van andere gezondheidsproblemen, zoals een hartaandoening, diabetes of zelfs een slaapstoornis. Consulteer een gekwalificeerde alternatieve geneeskundige die eventuele andere aandoeningen kan vaststellen en behandelen.
 • Stop met geneesmiddelen. Een groot aantal geneesmiddelen is in verband gebracht met erectiestoornis, dus kijk uw pillendoos eens na (evenals het kader Stop met deze middelen). Gebruikt u een van die middelen, lees dan de bijsluiter of raadpleeg uw huisarts.
 • Stop overige slechte gewoonten. Andere middelen die uw seksleven kunnen bederven zijn nicotine en alcohol. Stoppen met roken en dat pilsje na het werk laten staan, kan al een opleving geven.
 • Overweeg een therapie. Stress, angstgevoelens, depressie en andere geestelijke gezondheidsproblemen kunnen erectiestoornissen veroorzaken of verergeren. Door die problemen professioneel aan te pakken – wellicht in samenhang met relatieperikelen – zou u de erectieproblemen wel eens grotendeels kunnen oplossen.

Dit artikel verscheen eerder in Medisch Dossier, Wat artsen je niet vertellen, een maandelijks magazine over gezondheid, therapieën en behandelingen en de alternatieven die ervoor bestaan.

Lees meer over seks op Ode

Volg Ode ook op Twitter, Facebook, en via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €5,00 per maand