Foto: PublicDomainPictures

Wie denkt dat kristalsuiker slechts grondstof kan zijn voor de voedingsmiddelenindustrie heeft het mis. De Nederlandse beursonderneming CSM, wat ooit stond voor Centrale Suiker Maatschappij, zal kristalsuiker gebruiken om plastic van te maken.

Dit heeft het bedrijf kortgeleden bekendgemaakt. Plastic wordt op dit moment vooral vervaardigd van olie. Met de productie van bioplastics zal niet alleen minder CO2 worden uitgestoten, ook brengt het meer onafhankelijkheid van de olie-industrie met zich mee.

Dochteronderneming van DSM, Purac in Gorinchem weet wel raad met de nieuwe techniek. Uit het basismateriaal melkzuur, een organische verbinding die voortkomt uit suiker, kunnen in de toekomst allerlei producten gemaakt worden. Uit dit melkzuur worden zogenoemde lactaciden gehaald die naast de plastics ook worden gebruikt voor voedselconservering en groene chemicaliën. Zo zullen binnenkort onze autobumpers gemaakt zijn van kristalsuiker.

CSM maakte gisteren tevens bekend dat het zijn bakkerijtak zal afstoten om zich meer te richten op het vervaardigen van de hiervoor genoemde bio-plastics en bio-ingrediënten. CSM zal met het afstoten van de bakkerijtak van de beurs verdwijnen. Al in 2010 startte CSM met de bouw van een eerste fabriek in Thailand bedoeld voor de productie van polylactic acid, de grondstof voor bioplastic.

Bron: Ikbelegduurzaam

Lees meer over duurzaam beleggen

Beloningen en bijbanen pensioenfondsen aan banden

Nog nooit is een transitie gerealiseerd vanuit een breed draagvlak

Ikbelegduurzaam is een initiatief van Mariëtte Beunders (24), student bedrijfsrecht aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Met nieuwsartikelen, columns en weekoverzichten brengt zij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam beleggen.