Foto: wikimedia commons

Twee soorten pesticiden die geregeld gebruikt kunnen worden bij de landbouw of in bijenkorven, tasten de werking van de hersenen van bijen aan. Vooral het leervermogen en het geheugen ondervinden hinder, blijkt uit een wetenschappelijke studie die gepubliceerd werd in Nature Communications. Dit meldt het Belgische dagblad De Redactie.

Het gaat hier ondermeer om imidaclopride, een van de meest gebruikte landbouwgiffen, gemaakt door Bayer. Ook organofosfaten werden onder de loep genomen. De wetenschappers stelden vast dat de bijen hinder ondervinden als ze worden blootgesteld aan een hoeveelheid pesticiden die ze ook tegen kunnen komen bij het verzamelen van honing.

“De twee soorten pesticiden samen tonen een nog grotere negatieve impact op de hersenen van bijen en lijken het leerproces van de bijeen te belemmeren”, zegt Christopher Connolly, onderzoeker aan de universiteit van het Schotse Dundee, en coauteur van het artikel dat in Nature Communications is verschenen.

Lees het hele artikel in De Redactie

Lees ook

Handtekeningen actie gestart om bijengif uit Intratuin te weren

Goed nieuws voor bijen: EU labelt imidaclopride als “onacceptabel”

Echt groene stroom uit Nederland, zo regel je dat gemakkelijk