mariordo59, Flickr.com

mariordo59, Flickr.com

Een elektrische auto die rijdt op zonne-energie blijkt veel milieuvriendelijker en efficiënter te zijn dan een auto die rijdt op biobrandstof. Dit blijkt uit een rapport dat werd samengesteld door onderzoekers van een Amerikaanse en Noorse universiteit. In dit rapport werden verschillende scenario’s met elkaar vergeleken en gekeken naar de meest effectieve manier om een compacte auto 100 kilometer te laten rijden. Hierbij werd onder meer rekening gehouden met het gebruik van land, uitstoot van broeikasgassen, het gebruik van fossiele brandstof en de productie en gebruiksduur van zowel de brandstof als de voertuigen.

Zonne-energie scoort goed

Over het algemeen scoort zonne-energie erg goed. Als het gaat om gebruik van land, staat zonne-energie duidelijk bovenaan. Voor uitstoot van broeikasgassen legt zonne-energie het af tegen gras gemaakt van hooi, maar wint het wel duidelijk van brandstof op basis van maïs. Bij de benodigde brandstof voor de volledige gebruiksduur scoorde zonne-energie gelijk aan gras gemaakt van hooi, of net iets slechter. Ook hier scoorde de biobrandstof op basis van maïs weer veel slechter.

Lage efficiëntie

Het grootste probleem met biobrandstoffen is dat ze weinig efficiënt zijn, waardoor er veel grondstoffen nodig zijn, om tot brandstof te komen. Zonne-energie kan tenminste 10 keer zo veel energie produceren, waardoor het veel efficiënter is. Ook is het feit dat er relatief weinig land voor nodig is een extra voordeel. Als minder dan 1 procent van de aarde voorzien zou zijn met zonnepanelen, zou dat al voldoende energie opleveren om te voorzien in de volledige wereldwijde elektriciteitsbehoefte tot 2050.

Bron: Cleantechnica

Lees ook:

Top 10 zuinigste elektrische auto’s van 2013

Peugeot werkt aan auto die  rijdt op lucht

Tesla S is groenste auto 2013