Afbeelding: uitgestelde koffie

Geloof het of niet, maar er zijn mensen die een heerlijke cappuccino of sterke espresso harder nodig hebben dan jij. Gelukkig kun je sinds deze maand gemakkelijk iemand anders aan een bakje troost helpen, met “uitgestelde koffie”. Dit hartverwarmende initiatief werd afgelopen paasweekend een facebook-hit in Vlaanderen en Nederland. Het idee is overgewaaid uit Napels, waar je “Caffe Sospeso” kunt bestellen. Deze koffie betaal je voor iemand anders. Dat kan iemand zijn die op hetzelfde moment in het café zit, maar ook iemand die twee dagen later binnen komt lopen en geen geld voor koffie heeft; denk aan zwervers, bijstandsmoeders of werkelozen.

Het “uitgestelde koffie”-concept wordt al in verschillende cafés toegepast. Meer informatie over de actie vind je op facebook. Ook kun je zelf aan de slag als “stadsverkenner” om horecazaken die werken met uitgestelde koffies in kaart te brengen. De Belgische krant De Standaard wijdt er vandaag een item aan.

Een van de mensen die achter het Nederlandse deel van het initiatief zit is Anette Dölle. Wij interviewden haar vorig jaar over haar inspiratiebronnen. Ook heeft zij een aantal artikelen op hetkanWel gepubliceerd over haar strijd tegen plastic.

Lees ook

Nederlanders massaal bereid elkaar te helpen

5 inspirerende modeprojecten met een goed verhaal

Anderen helpen en 9 andere manieren om gelukkig te worden