Zero Emission Resource Organisation, Flickr.com

Zero Emission Resource Organisation, Flickr.com

Onderzoekers van de University of Calgary zijn een stap dichter bij de oplossing voor het grootste probleem van groene stroom: een goedkope manier om het op te slaan. Op dit moment wordt de meeste groene stroom opgewekt uit windenergie en zonne-energie, maar het opslaan van die energie is erg kostbaar. Een alternatief is waterstof. Dat blijkt veel beter op te slaan en kan nu ook nog eens goedkoper geproduceerd worden.

Dure katalysators

Waterstof wordt nog niet overal gebruikt, om dat er tot nu toe zeer dure katalysators nodig waren om waterstofbrandstof uit water te maken. Curtis Berlinguette en Simon Trudel hebben hier echter een oplossing voor gevonden. Zij hebben elektrokatalysators gemaakt die net zo goed presteren als de katalysators die gemaakt zijn van dure materialen. Ze hebben inmiddels patent aangevraagd op hun productiemethode en verwachten dat ze volgend jaar de eerste producten gereed zullen hebben. Die apparaten moeten betaalbaar zijn voor bedrijven en consumenten.

Gebruik van meerdere materialen

Voor hun apparaten maken de wetenschappers gebruik van een combinatie van ijzer, kobalt en nikkel. De materialen worden behandeld met licht, in plaats van hele hoge temperaturen. In de praktijk zou de werkwijze van de onderzoekers zelf toegepast kunnen worden op praktisch alle metalen in het periodiek systeem. De techniek werd al eerder – in iets andere vorm – toegepast door Daniel Nocera, professor aan Harvard. Hij slaagde er uiteindelijk niet in om zijn apparaten ook commercieel aantrekkelijk te maken.

Bron: Technology Review

Lees ook:

Zonder goed businessmodel is duurzaamheid gebakken lucht

Controverse in Duitsland: gaat energietransitie ten koste van natuur?

hetkanWel-avondwinkel met watMooi en Netl in Hilversum