Foto: wikimedia commons

Duitsland is wereldwijd voorloper in de overgang naar een duurzame energiehuishouding. hetkanWel interviewde Thomas Breuer, energie-expert van Greenpeace Duitsland, over de “Energiewende”. In een serie artikelen zoeken wij uit: wat kunnen wij leren van onze oosterburen?

Vandaag:  burgers hebben sleutel tot Energiewende in handen, in Duitsland en Nederland.

Wat is het geheim van de Duitse Energiewende? Is het een politieke of culturele omslag? Of komt het gewoon omdat Duitsland een land van bouwers is?

Thomas Breuer: “Ik zou zeggen dat de oorsprong meer ligt in een culturele maatschappelijke verandering. Mensen in Duitsland zijn zich steeds meer bewust geworden van milieuschade, en willen ze vermijden. En natuurlijk is er een sterk verzet tegen kernenergie. De Duitsers beseffen nu steeds beter welke macht zij hebben als consumenten. Zij kunnen zelf besluiten wat ze met hun geld doen, en niemand anders. Zij investeren in schone energie. De Energiewende wordt gedreven door individuele personen. Burgers hebben 40% van de hernieuwbare krachtinstallaties [zoals zonnepanelen en windmolens – red] in eigendom. En 11% is in bezit van boeren.”

Hoe kwam deze verandering tot stand?

“De verandering begon met de liberalisering van de energiemarkt. Mensen begonnen zich af te vragen: waar wil ik mijn spaargeld in investeren? Geef ik het aan een bank of investeer ik het in installaties voor de opwekking van hernieuwbare elektriciteit?”

“Deels had dit te maken met milieu-overwegingen, maar deels ook omdat mensen weer meer over politiek begonnen na te denken. De fundamenten, zoals wetten, moeten gelegd worden door politici. Burgers werden weer meer betrokken bij politiek.”

Volgens Thomas Breuer groeide niet alleen de vraag van particulieren naar windmolens en zonne-installaties, ook eisten burgers van reguliere energiebedrijven meer groene stroom: “We hebben nu 5 miljoen huishoudens en bedrijven die groene stroom krijgen.”

Is het mogelijk om de Duitse Energiewende ook naar Nederland te kopiëren?

“Ik ben behoorlijk zeker dat dit mogelijk is. Wat je nodig hebt is dat burgers eigenaar zijn van de Energiewende. Want grote bedrijven hebben geen interesse in gedecentraliseerde energieproductie. En daarom denk ik dat de structuur moet passen bij burgers, en niet bij grote bedrijven. En dan zal de Energiewende ook voor Nederland een grote succesfactor worden. Mensen zijn tegenwoordig veel beter op de hoogte over energie; ze laten zich niet meer zo makkelijk in het ootje nemen door energiebedrijven.”

Welk advies zou je Nederlanders willen geven om ook hier de Energiewende een succes te maken?

“Het belangrijkste is om burgers over de hele breedte te betrekken, en lokale gemeentes. Het moet heel duidelijk worden wat de voordelen zijn voor gemeenschappen. Gemeentes krijgen extra belastinginkomsten, of huurinkomsten als zonne-installaties op publieke grond worden gebouwd, en er is een lokale toevoer van energie. Je zou ook kunnen vermelden dat door te bewegen naar de Energiewende je banen schept, in plaats van dat je geld het land uitgooit. De meeste kolen, en gas, tenminste in Duitsland, komen van elders. Als lokale gemeentes hun eigen energie opwekken, worden ze energie onafhankelijk.”

Lees ook

Weblog ontzenuwt indianenverhalen over de Energiewende

Tweede kamer bespreekt impact van Duitse Energiewende op Nederland

Alles over zonnepanelen vind je in ons dossier zonne-energie