Bijen redden

De New York Times luidt de noodklok over bijen: afgelopen jaar stierf in de VS 50% van de bijen, terwijl een jaarlijkse sterfte van 5% normaal is. Hoofdverdachten zijn een aantal veel gebruikte landbouwgiffen. Ook in Europa vindt er massale bijensterfte plaats. De mensen in onze facebook community droegen gelukkig manieren aan waarop je zelf iets aan het probleem kunt doen. We noemen er 4:

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Kijktip Radar: Bijendodend gif is gewoon in de intratuin te koop
Fleur je stad op met zaadbommen

Zorg dat je weet wat er gaande is

Altijd goed voor aan de borreltafel: als je precies weet wat de feiten zijn kun je anderen makkelijker inspireren om iets aan het probleem te doen. Via onze berichtgeving over de massale bijensterfte blijf je op de hoogte. Ook andere media besteden regelmatig aandacht aan de problemen met de bij. Zo belichtte De Standaard recent de dubieuze rol die de lobby van grote bedrijven speelt.

Maak je eigen tuin bijvriendelijk

Op ilovebeeing.nl vind je allemaal tips om bijen te helpen. Zo kun je een zadenpakket bestellen die speciaal voor bijen geschikt is, of je opgeven voor een cursus “urban beekeeping”.

Maak je stad en buurt bijvriendelijk

Als je zo’n bijvriendelijk zaadpakketje hebt besteld, kun je er net zo goed een zaadbom mee maken. Met wat klei en zaadjes maak je balletjes, die je als echte ‘stadsguerilla’ op braakliggende stukken grond kunt gooien.

Onderteken de petitie van Greenpeace

Greenpeace heeft een onderzoeksrapport geschreven over bijensterfte, en start een actie. Je kunt hun petitie op reddebijen.nl tekenen.

Laat je inspireren met film
De film More Than Honey gaat 18 april a.s. in 10 steden in Nederland in première. De onderzoeksdocumentaire traceert wat de oorzaak van de sterfte is. Wil je met kinderen film kijken: Dreamworks kwam in 2007 met “Bee Movie”, met daarin scenès over wat er gebeurt als bijen stoppen met het bestuiven van bloemen. Meer een filmhuis type? Dan is LA CINQUIÈME SAISON misschien iets voor jou.

Met dank aan onze Facebook fans