Blonken windmolens en zonnepanelen tot voor kort vooral uit in nut en noodzaak maar zeker niet in schoonheid, daar komt in rap tempo verandering in. Gelukkig maar, want zeg nu zelf: wil jij een windmolen in je tuin? Of voor mijn part bij jou achter op het voetbalveld? En die zonnepanelen, wat een lelijkheid die blauwige vlakken op die daken!

Windmolens zonder ‘klap-zwap’

En daarom heeft de Technische Universiteit Delft samen met Wageningen UR en een aantal bedrijven een windmolen zonder wieken ontwikkeld: de Ewicon. Deze ‘windmolen’, een stalen frame dat een raamwerk van horizontale stalen buisjes omhult, genereert energie via elektrische lading. Kan op ieder gebouw staan. In dit filmpje zie je hoe het werkt.

Zonnebomen

Dat zonnecellen niet altijd langwerpige platte vlakken hoeven te zijn, bewijzen de zonnebomen langs de ‘Weg van de Toekomst’, de N329 van Oss naar Berghem. In totaal komen er 8 van deze bomen, 50 zonnebloemen en 1500 m2 zonnepanelen langs de weg. Samen wekken ze de energie die de weg jaarlijks nodig heeft.

(visual: www.wegvandetoekomst.nl)

Stickers

Behalve dat zonnepanelen en -cellen vooral opvallen door hun saaie uiterlijk, kennen ze nog een irritante eigenschap: ze zijn hard en onbuigzaam. Wetenschappers van de Stanford Universiteit hebben daar eindelijk een oplossing voor gevonden: stickers die je overal op kunt plakken: van je telefoon, tot een creditcard tot ramen. Ach was alles maar zo simpel.

(visual: http://engineering.stanford.edu/news/peel-stick-solar-panels-stanford-engineering)
Peel-and-stick solar decal process and as applied to a cell phone, a business card and a window

Lees ook:

Hoe energieverspilling ook heel leuk kan zijn

Wereldreis meets zonneenergie meets kunst

De battle tussen de gestrikte en de stropdasloze

“Inspiring people to be part of a better world”, is het motto van Petra Kroon, social journalist. Via verschillende media vertelt ze over social change. Daarnaast is ze trendanalist op het gebied van social innovation, waarover ze (vooral) online publiceert. Ze is oprichter van The Social Reporters, een netwerk van mediamensen die via social media het verhaal van organisaties laat horen. Meer lezen: www.goedgeefs.nl

www.sociaalondernemen.nu is green hosted by SoftLayer
www.sociaalondernemen.nu is green hosted by SoftLayer
www.sociaalondernemen.nu is green hosted by SoftLayer
www.sociaalondernemen.nu is green hosted by SoftLayer
www.sociaalondernemen.nu is green hosted by SoftLayer