Bron: Rem40

Voor de Wereld van Morgen, de groene community van de ASN Bank, organiseert een mode Battle. Uit 38 aanmeldingen werden 2 kandidaten geselecteerd: GoLDFABRIK, die accessoires maakt met fairtrade goud, en Rem40, een modemerk dat gerecycleerde kleding en stoffen gebruikt voor nieuwe retromode. Zij nemen het op tegen elkaar om zoveel mogelijk stemmen te verwerven, die elk €5, – waard zijn. De winnaar van de Battle krijgt ook een crowdsourcingsevent aangeboden. Wij interviewden beide kandidaten. Hier: Rem40.

Hier kun je jouw stem uitbrengen voor GoLDFABRIK of Rem40

Lees ook ons interview met GoLDFABRIK

Herinneringen delen

Femke van Werde is initiatiefnemer van Rem40. Haar passie is kleding hergebruiken: “Ik organiseer één keer per jaar een kledingruilevenement. Deze is drukbezocht en er worden altijd zakken vol kleding ingeleverd om te ruilen. Er blijft ook veel over en dat gaf ik dan altijd aan een goed doel. Maar de laatste keer kwam ik op het idee om er zélf iets mee te gaan doen. Ik wilde de kleding een kans op een nieuw leven geven.”

Femke is zelf geen kledingontwerpster en zocht daarom twee ontwerpers die dezelfde passie delen. Na veel brainstormen kwamen ze samen ze tot kledinglijn Rem40. “Kleding heeft hetzelfde effect als muziek. Je gooit vaak iets niet weg vanwege een bepaalde emotionele waarde of gevoel. Het symboliseert een stukje van jouw leven, hoe je je voelde en wat je hebt meegemaakt. Die herinnering wil ik graag delen met mensen.”

De jaren veertig herleven
De collectie is geïnspireerd op de jaren veertig van de vorige eeuw. Femke: “Die periode heeft veel overeenkomsten met de tijd waarin we nu leven. Toen werd veel kleding hergebruikt. Er werd zelfs kleding gemaakt uit gordijnstof. En de bevrijding van toen symboliseert bevrijding uit de huidige crisis, bijvoorbeeld door het lanceren van deze kledinglijn. Vandaar ‘remember the forties’, oftewel: Rem40.”

De collectie het gevoel van de kleding van toen, met een moderne twist: “Je ziet de jaren veertig terug in de gebruikte materialen en kleursoorten, zoals wollige stoffen en legergroen. Dat legergroen van toen combineren we dan bijvoorbeeld met rode elementen, heel modern. Helemaal nabootsen doen we niet, want dan zou je jurken tot op je enkels krijgen. Dat vinden we nu niet mooi meer. De moderne jurk is dus iets korter.”

Elk stuk is uniek
Femke wil een statement maken door kleding een nieuwe kans te geven: “Deze kleding heeft al een heel leven achter de rug. Ik wil het opnieuw mooie dingen laten meemaken. Daarnaast wil ik mensen bewust maken van de wegwerpmaatschappij waarin we leven: het hoeft helemaal niet weg. We kunnen er juist nog heel veel mee doen.”
Rem40 is niet zomaar een kledinglijn van aan elkaar genaaide lapjes. Femke: “Nee, helemaal niet juist! Er is heel goed over nagedacht. Bijvoorbeeld, elk jurkje heeft hetzelfde ontwerp. Alleen wordt niet hetzelfde stofje gebruikt. Op die manier is elk jurkje dus uniek, behalve in het ontwerp.”

Op dit moment is de collectie alleen nog maar een concept: “We hebben geld nodig om de lijn te produceren. Daarom doen we mee aan de mode Battle, in de hoop de collectie te kunnen realiseren. De ontwerpen liggen klaar, de stoffen liggen klaar, zelfs het productieteam staat klaar. Alleen het geld nog.” Hoe ze haar kansen in de Battle moet inschatten, weet Femke niet: “Ik vind het andere project (GoLDFABRIK, red.) ook heel mooi. Toen ik hoorde dat we in de finale zaten, sprong ik echt een gat in de lucht. We gaan er zeker alles aan doen om te winnen.”

Lokaal product
Femke weet ook uit te leggen waarom ze zouden moeten winnen: “We zijn een echt Nederlands product. We houden alles lokaal, ook de productie. Dat wordt gedaan op een soort sociale werkplaats. We geven zo mensen de kans om ervaring te krijgen zodat ze de Nederlandse arbeidsmarkt (weer) op kunnen. Men heeft al zoveel geld gegeven aan goede buitenlandse initiatieven, maar is door de crisis toch bewuster gaan kijken naar lokale mogelijkheden. Dat zou kunnen helpen.”

Hier kun je jouw stem uitbrengen voor GoLDFABRIK of Rem40

Lees ook

Ons interview met GoLDFABRIK: accessoires van fairtrade goud

5 inspirerende modeprojecten met een goed verhaal

De strijders van de vorige Battle over water