Foto: wikimedia commons

Waterbedrijf Vitens waarschuwt dat bij boringen naar schaliegas de Nederlandse drinkwatervoorraden onherstelbaar beschadigd kunnen raken. Dit meldt Trouw vandaag op basis van een interview met de directievoorzitter van Vitens, Lieve Declerq. Bij een grootschalige calamiteit kan zelfs de levering van drinkwater in gevaar komen. Tienduizenden mensen komen dan langdurig zonder water te zitten.

Bij de winning van schaliegas worden op grote diepte en onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën in steenlagen gespoten. Door dit zogeheten fracken ontstaan scheurtjes waaruit het gas vrijkomt. Mocht daarbij iets mis gaan, dan is de verontreiniging van de Nederlandse watervoorraad een ‘onomkeerbaar proces’, aldus Vitens.

Lees het hele artikel in Trouw

Lees ook

[adrotate group=”2″]

De 6 gevaren van schaliegas

Schaliegas: na banken- en huizencrisis onze volgende financiële zeepbel