Foto: jikatu, Flickr

“Het wordt makkelijker om zonnepanelen op het eigen, of op een ander dak te leggen. Het ministerie van Economische Zaken werkt nu aan een nieuwe wet om dat mogelijk te maken.” Dat zegt Jan Vos, Tweede Kamerlid van de PvdA in de talkshow Watt Nu.

Het wetsvoorstel zou begin 2014 van kracht moeten worden. Over de precieze invulling van die wet wordt nog gesproken. Volgens Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, is de nieuwe wet echter geen oplossing voor de huidige problemen.

“Den-Haag doet veel te ingewikkeld en werpt rookgordijnen op.” Zonnepanelen op andermans dak leggen is namelijk al toegestaan, maar je mag de teruggeleverde stroom niet wegstrepen tegen eigen verbruik. Daardoor is het niet rendabel om zonnepanelen op bijvoorbeeld de sportschool te leggen in plaats van op het eigen dak. Zonnepanelen op het eigen dak leveren 22 cent per kilowattuur op – door het wegstrepen tegen eigen verbruik. Zonnepanelen op de sportschool leggen mag wel, maar kan niet verrekend worden met eigen energieverbruik en daardoor leveren ze slechts 5 cent per kilowattuur op. Dat is te weinig om panelen rendabel te maken, aldus Minnesma. Haar advies luidt: “De regels voor zonnepanelen voor 15 jaar vastleggen en salderen op afstand invoeren. Dat is alles dat nodig is.”

Lees ook

[adrotate group=”2″]

Elektrische auto op zonne-energie milieuvriendelijker dan auto op biobrandstof

Huurders krijgen nu ook kans om te profiteren van zonne-energie